Efficiënt injectie-apparaat wint James Dyson Award

Injectie-apparaat © .

Het gebruiksvriendelijke injectie-apparaat VAX-ID, waarmee je snel en pijnloos kan vaccineren, heeft de Belgische James Dyson Award gewonnen. Deze prijs ondersteunt jonge uitvinders die een probleemoplossende uitvinding lanceren.

Om vaccinaties in de huid toe te dienen (intradermaal), wordt traditioneel gebruik gemaakt van de Mantoux-techniek. Dit is een techniek die vrij moeilijk is om aan te leren en daarom een uitgebreide training vereist. Daarom opteren artsen of verplegend personeel liever voor subcutaan of intramusculaire vaccinatie. Nochtans heeft intradermale vaccinatie heel wat voordelen ten opzichte van de standaard vaccinatie. Ze verbetert de immuunreactie, is minder pijnlijk en zorgt voor een reductie van de antigendosis.

Daarom kwam de jonge Belgische productontwikkelaar Ruben Camerlynck op het idee om de VAX-ID te ontwikkelen. Dit apparaat is gebruiksvriendelijk, zodat ook mensen zonder medische achtergrond in minder dan twee minuten de “beste” vorm van een injectie kunnen toedienen. Het toestel kan zowel gebruikt worden bij het voorkomen van ziektes (zoals Hepatitis B, Influenza en HPV) als voor injecties om ziektes te behandelen (zoals injecties tegen kanker en HIV).

De kostprijs van het apparaat is relatief laag en bovendien is het compact. Het injectie-apparaat wordt geproduceerd uit ecologisch materiaal en activatiemechanisme zorgt ervoor dat er geen gevaar is op needle-stick is. Dit is het per ongeluk doorboren van de huid met de naald, waardoor de kans op bloedoverdraagbare ziekets stijgt. Dit verhoogt het risico op bloedoverdraagbare ziektes, zoals Hepatitis B & C en HIV.

Al deze voordelen droegen er toe bij dat de VAX-ID de Belgische James Dyson Award in de wacht sleepte. Met een prijzenpot van meer dan 125.000 euro, worden ’s werelds slimste, jonge ingenieurs en productontwikkelaars jaarlijks uitgedaagd iets te ontwerpen dat een probleem oplost. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content