Eerste taks op junkfood vindt ingang in VS

30/03/15 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:15

In de Verenigde Staten werd voor het eerst een belasting ingevoerd op junkfood. Dat gebeurde in de Navajo Nation waar 10 procent van de bevolking aan overgewicht lijdt.

Eerste taks op junkfood vindt ingang in VS

De Navajo Nation wordt de eerste plaats in de Verenigde Staten waar een belasting op junkfood geldt. Binnen de gemeenschap kampt 10 procent met overgewicht. Reden genoeg dus om de ongezonde voeding er vanaf 1 april met een taks van 2 procent te belasten.

Belasting op gezonde voeding geschrapt

De Healthy Dine Nation Act werd al in november 2014 goedgekeurd door Navajo-president Ben Shelly. Daarbij wordt ook een belasting geschrapt van 5 procent op de verkoop van gezonde productie zoals verse fruit en groenten. Dat bericht Time.com.

Inkomsten van de zogenaamde 'zondetaks' zouden naar welvaartprojecten zoals boerenmarkten, groentetuinen en serres vloeien in het reservaat dat zich uitstrekt van Arizona over New Mexico naar Utah.

1 op 3 Amerikanen heeft overgewicht

Volgens de nieuwssite lijden ongeveer 24.600 stamleden aan obesitas. Type 2 diabetes is een groeiend gezondheidsprobleem dat in bepaalde gebieden van de Navajo Nation tot 60 procent van de bevolking treft.

Binnen de natie wordt bijna de helft van de jeugd geconfronteerd met werkloosheid en leeft zo'n 38 procent van de bevolking op het niveau van armoede. De 'zondetaks' wordt door voorstanders dan ook gezien als een prototype tegen obesitas in gemeenschappen met lage inkomens over de volledige Verenigde Staten.

Terwijl de 10 procent Navajo's met overgewicht al hoog lijkt, kampt namelijk ter vergelijking ongeveer een derde van de totale Amerikaanse bevolking met obesitas. Dat is, zo besluit Time.com, het hoogste niveau ter wereld. (WB)

Onze partners