Eerste hersenpacemaker succesvol geïmplanteerd

21/11/11 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

In Hamburg kreeg een 36-jarige man met bewegingsstoornissen een Belgisch hersenimplantaat ingepland.

In Hamburg kreeg een 36-jarige man met bewegingsstoornissen een Belgisch hersenimplantaat ingepland. Het implantaat werd ontwikkeld door 3Win, gespecialiseerd in het domein van actieve medische implantaten voor diepe hersenstimulatie. Meteen een Europese primeur.

De operatie werd uitgevoerd door een chirurgisch team van het UKE (Universitätsklinik Eppendorf/Hamburg) in Hamburg onder leiding van neurochirurg Wolfgang Hamel. De 'deep brain stimulator' (DBS) Synapse™ zorgt ervoor dat bewegingsstoornissen ten gevolge van dystonie, de ziekte van Parkinson of tremor kunnen worden verminderd of zelfs bestreden.

Synapse™ stuurt de hersenwerking

Diepe hersenstimulatie is een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van elektrische stimulatie van de hersenen door een neurostimulator (te vergelijken met een pacemaker) die in de borstkas wordt geplaatst. Deze is onderhuids verbonden met een elektrode die elektrische prikkels geeft op de plaats in de hersenen waar de communicatie mis loopt. De prikkels onderbreken de signalen die de bewegingsstoornissen veroorzaken. "Het Synapse™ implantaat dat we ontwikkelden is succesvol geïmplanteerd en geactiveerd bij een 36-jarige patiënt die lijdt aan tremor", aldus medestichter van 3Win Professor Dr. Ir. Stefaan Peeters.

"Onze hersencellen communiceren voortdurend met elkaar via elektrische signalen. Wanneer de verbindingen tussen hersencellen niet goed werken, kan een deel van de hersenen gebrekkige of helemaal geen elektrische signalen ontvangen. Synapse™ vervangt die schakelingen waardoor de symptomen afnemen of, zoals bij onze 36-jarige patiënt, bijna helemaal verdwijnen."

Niet nieuw, wel geminiaturiseerd Diepe hersenstimulatie is niet nieuw, sinds verschillende jaren specialiseren veelal Amerikaanse bedrijven zich in de techniek. Maar met de ontwikkeling van de neurostimulator Synapse™ creëerde 3Win een vooruitstrevend Europees alternatief op de markt van de medische implantaten. "Bestaande DBS-systemen zijn afgeleid van klassieke pacemaker-technologie en daarmee minder precies", legt neurochirurg dr. Wolfgang Hamel van de Universitätsklinik Eppendorf/Hamburg uit.

"Het implantaat van 3Win daarentegen brengt heel precies de juiste elektrische lading op de juiste plaats. Het systeem laat bovendien toe om de software te programmeren en te upgraden, wat bij andere apparaten niet het geval is."

De chip in het apparaat kan signalen opnemen en versterken en het zorgt ervoor dat de reactie van zenuwcellen op de stimulatie gemeten kan worden. Hierdoor krijgen artsen een venster op de behandeling en kunnen ze gericht bijsturen. De neurostimulator van 3Win is bovendien zo ontworpen dat de patiënt er slechts een minimale hinder van ondervindt. Het apparaat is zo klein dat het bijna onzichtbaar onder de huid kan worden geïmplanteerd.

De plaatsing van het apparaat

Er worden twee gaatjes in de schedel geboord. Hierin wordt een flexibele draad diep in de hersenen geschoven tot op de plaats waar de problematische cellen zich bevinden. Het uiteinde van die draad is voorzien van 4 elektrodes op enkele millimeters van elkaar. Het ander uiteinde is via een verlengdraad onder de huid verbonden aan een stimulator die onderhuids is ingeplant ter hoogte van het sleutelbeen.

Die stimulator stuurt elektrische impulsen naar de elektrodes in de hersenstam, waardoor hersenweefsel onder spanning wordt gezet en de ongewenste symptomen die gepaard gaan met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson afnemen.

Dankbare getuige

Patiënt: "Voor de operatie had ik last van ongecontroleerde bewegingen van mijn hoofd door de dystonie waaraan ik lijd. De stoornis tastte de kwaliteit van mijn sociaal en professioneel leven sterk aan, ik ging me meer en meer isoleren. Omdat medicatie voor mijn aandoening niet aansloeg, twijfelde ik geen moment toen mijn neuroloog het Synapse™ implantaat voorstelde. Nadat het DBS-systeem was geïmplanteerd verdween de bewegingsstoornis. Ik heb terug hoop om een normaal leven te kunnen leiden en dingen te doen die voor de operatie onmogelijk waren."

De markt van de actieve medische implantaten heeft de komende vier jaar een groeipotentieel van 150 miljoen euro. Bij 3Win werken 20 hooggekwalificeerde mensen.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners