Eerste ebola-vaccins onderweg van Brussel naar Liberia

23/01/15 om 13:30 - Bijgewerkt om 13:29

De eerste 300 flacons van het kandidaat ebola-vaccin is onderweg naar Liberia. De komende weken zullen gezondheidswerkers en anderen het vaccin toegediend krijgen.

Eerste ebola-vaccins onderweg van Brussel naar Liberia

Gezondheidswerkers in ebolagebied © Reuters

Het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) heeft de eerste zending van zijn kandidaat ebola-vaccin naar West-Afrika verzonden. De zending vanop Brussels Airport zal later vandaag toekomen in Liberia. Dat meldt het farmaconcern in een perbericht.

De zending, met de eerste 300 flacons van het kandidaat-vaccin, is de eerste die zal arriveren in een van de landen die het ergst door ebola zijn getroffen. In het kader van een grootschalige studie, onder leiding van de Amerikaanse NIH (National Institutes of Health), zullen in de komende weken gezondheidswerkers en anderen ingeënt worden. In totaal 30.000 mensen zullen daarbij betrokken zijn. Eén derde zal het kandidaat-vaccin van GSK toegediend krijgen.

Het is de eerste grootschalige studie die de werkzaamheid van experimentele ebola-vaccins wil nagaan. Tegelijk plant GSK de opstart van een grootschalige fase II veiligheidsstudie in niet-getroffen West-Afrikaanse landen. Naast GSK werken ook Janssen, het Belgische filiaal van Johnson & Johnson, en het Amerikaanse Merck aan een vaccin tegen het ebola-virus.

Radiozender

In Guinee slaan de vereniging van onafhankelijke radiostations URTELGUI, Afronline-uitgever VITA en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) de handen ineen om de bevolking te sensibiliseren over Ebola. De actie op de onafhankelijke radiozenders in Guinee, één van de drie zwaarst getroffen landen door de huidige Ebola-epidemie, wordt gefinancierd door de Europese Unie.

'Het verspreiden en bespreken van betrouwbare informatie via de ether, in het Frans en in de lokale talen, is een manier om de bevolking van Guinee te betrekken in de bestrijding van de ebola-epidemie. Zij zijn deel van het antwoord op deze crisis,' aldus Roeland Scholtalbers, Hoofd Communicatie van het ITG, vanuit Conakry.

Sinds de officiële bekendmaking van de West-Afrikaanse ebola-uitbraak, op 22 maart 2014 in Guinea, heeft de ziekte in de regio al meer dan 8.600 levens geëist. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners