Eerherstel voor het springtouw: spring jezelf fit op vakantie

© iStock

Een springtouw is perfect geschikt voor korte, intensieve trainingen. Een perfect alternatief als je tijdens je vakantie niet naar de sportclub kan, want het past perfect in je reistas.

Touwtjespringen is een pittige cardiotraining. Het ligt dicht tegen lopen aan en je gebruikt grotendeels dezelfde spieren, maar het is explosiever omdat je telkens opspringt. Lopen is meer een rollende beweging, waarbij de krachtontwikkeling geleidelijker gebeurt.

De snelle opeenvolging van sprongen zet je been- en rompspieren onder hoogspanning en kan je hartslag in een paar minuten tijd naar hoge pieken jagen. Dat maakt de sport ideaal voor hoogintensieve intervaltraining waarmee je zowel je uithouding als de spierkracht in je benen op korte tijd kunt verbeteren. Het versterkt ook de pezen, gewrichtsbanden en botten, op voorwaarde dat je het lang genoeg volhoudt. Je moet minstens een jaar, het liefst langer, regelmatig trainen, anders blijft het effect beperkt. Het is ook een uitstekende oefening voor de lichaamscoördinatie en het evenwicht.

Regelmaat

Langzaam opbouwen is raadzaam voor beginners. Spring zolang je kunt volhouden (vaak is dat niet meer dan een tiental seconden). Stop zodra je voelt dat het moeilijk wordt. Spring hoe dan ook niet langer dan 1 minuut. Wandel wat rond tot je weer rustig ademt en spring een volgende beurt. Herhaal dat enkele malen – 2 à 3 maal is vaak al meer dan genoeg.

Het grote effect van lichaamsbeweging schuilt in de regelmaat. Liever elke dag iets doen, dan 1 dag veel en de rest van de week niets.

Ga niet door tot je niet meer kunt. Forceren is voor niets goed. Het grote effect van lichaamsbeweging schuilt in de regelmaat. Liever elke dag iets doen, dan 1 dag veel en de rest van de week niets.

Heb je al lang niet meer gesport, overleg dan eerst met je arts of een geschoolde trainer over de beste aanpak voor jou. Voor mensen met overgewicht is touwtje springen doorgaans veel te zwaar, vooral voor hun gewrichten. Zij doen er goed aan hun basisconditie eerst op een andere manier op peil te brengen.

Sport je graag samen met anderen, dan vind je via de Belgian Rope Skipping Federatie wel een club.

Keuzestress

In hun meest eenvoudige uitvoering bestaan springtouwen uit niet meer dan een lint waarin je aan beide uiteinden een knoop legt om te beletten dat het uit je hand vliegt. Het lint kan uit verschillende materialen bestaan. Touw van hennepvezels is erg populair, maar je hebt evengoed linten van leder, rubber, kunststof en staalkabels. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en beperkingen.

Soms is het even zoeken naar wat jou het best ligt. Het lint moet slijtvast zijn, mag niet vervormen en moet zwaar genoeg opdat het goed zou ronddraaien. De handvaten, in hout of kunststof, zijn soms voorzien van kogellagers zodat het touw soepel draait en in theorie nooit in een knoop maakt.

Een springtouw kost hooguit 20 euro. Het vindt altijd wel een plaatsje in je reistas, en je kunt het overal gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content