Eén op drie schoolkeukens gebuisd

De meest voorkomende inbreuken zijn verouderde keukens, personeel dat niet goed is opgeleid en eten dat niet goed wordt bewaard.

Een op de drie schoolkeukens voldoet niet aan de eisen. Dat blijkt uit een verslag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Inspecteurs voerden vorig jaar 1.200 controles uit: 32,7 procent kreeg een ongunstig advies, schrijft Gazet van Antwerpen.

Meer controles

Verouderde keukens, personeel dat niet goed is opgeleid en eten dat niet goed wordt bewaard. Dat zijn de meest voorkomende inbreuken die voedselinspecteurs vaststellen. Schoolkeukens werden vorig jaar meer dan ooit gecontroleerd. Normaal doen voedselinspecteurs 300 controles per jaar, in 2011 waren dat er 1.200.

“Amper 4 procent van de scholen krijgt bij een eerste controle een gunstig advies. Bij een op de drie schoolkeukens is dat een ongunstig advies”, zegt Lieve Busschots van het FAVV. Vijf jaar geleden ging maar 1 op de 5 schoolkeukens in de fout.

Pak strenger

“De controles van het Voedselagentschap zijn een pak strenger geworden”, zegt het Vlaams secretariaat voor het Katholiek Onderwijs (VSKO). “Veel scholen hebben daar niet het personeel en de infrastructuur voor en besteden die taak dan ook uit aan een cateringbedrijf.”

Dat één op drie scholen bij de eerste controle zakt, vindt het katholiek onderwijsnet opmerkelijk. “De cijfers die in het jaarverslag van het Voedselagentschap staan, zijn een goed werkdocument”, zegt Dirk Vanstappen, directeur van de dienst Investeringen van het Katholiek Onderwijs. “Maar het gaat vaak om een nulcontrole. Een schoolkeuken kan voor de kleinste fout afgekeurd worden. Veel scholen stellen zich onmiddellijk daarna in orde.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content