Een handjevol noten per dag kan uw leven redden (of toch een beetje verlengen)

11/06/15 om 15:23 - Bijgewerkt om 16:31

Wie elke dag 10 gram noten of pinda's eet, loopt minder kans te overlijden aan diabetes, luchtwegenaandoeningen of kanker.

Een handjevol noten per dag kan uw leven redden (of toch een beetje verlengen)

Noten © Istock

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

De vermindering van de mortaliteit is het sterkst bij patiënten met luchtwegaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. De effecten zijn hetzelfde bij mannen en vrouwen.

Pindakaas niet zo heilzaam

Pinda's vertonen een minstens zo sterk verband als noten, blijkt uit het onderzoek. Pinda's en noten bevatten namelijk bepaalde voedingsstoffen, zoals enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren, vitaminen, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Al deze voedingsstoffen dragen waarschijnlijk bij de verlaging van de sterfte.

Ondanks het verband tussen pinda's en sterfteverlaging, is er blijkbaar geen verband te vinden tussen pindakaas en sterfteverlaging. Pindakaas bevat meer dan gemalen pinda's alleen: er worden onder andere zout en plantaardige oliën aan toegevoegd. Bovendien bevatten sommige soorten pindakaas transvetten, dit zijn vetten die onder andere de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhogen. De nadelige gezondheidseffecten van zout en transvetzuren zouden het beschermend effect van pinda's opheffen.

Sinds 1968

Het onderzoek werd uitgevoerd binnen de Nederlandse Cohortstudie (NLCS), waar ruim 58.000 mannen en 62.000 vrouwen uit het hele land aan deelnamen. De voedings- en leefgewoonten van de proefpersonen werden vanaf 1968 nauwkeurig bijgehouden en opgevolgd. Ook de sterfte onder de deelnemers werd sinds 1986 genoteerd. Op die manier konden de onderzoekers het verband bestuderen tussen noten, pinda's, pindakaas en sterfte.

De resultaten van het onderzoek werden eerder deze week online gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology. (Andreas De Nutte)

Lees meer over:

Onze partners