Een fiets die doortrapt (video)

31/05/13 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Niet alleen mensen trappen al eens door, ook fietsen doen dat.

Een fiets die doortrapt (video)

Meer dan 20 bekende Vlamingen, waaronder Kris Peeters, Koen Geens, Jan Hautekiet en Warre Borgmans, schonken een oude fiets, met een hoek af, aan het project Te Gek!? Deze fietsen gaan enkele maanden in therapie in diverse psychiatrische centra, waar ze een oplapbeurt krijgen. Na ontslag komen ze als kunstwerken opnieuw in de maatschappij, waar ze geveild zullen worden voor een goed doel: geld in het laatje brengen voor psychose-onderzoek.

Fiets mee Opnieuw slagen de initiatiefnemers van Te Gek!? Er in om een originele actie uit te werken die in het oog springt. 'Te Gek!? Op de Pedalen' is een samenwerkingsproject tussen Psychiatrisch Centrum Sint-Annendael Diest, Universitair Psychiatrisch Centrum Kortenberg en de Universiteit Maastricht. Bedoeling is enerzijds psychiatrische aandoeningen bespreekbaar te maken en anderzijds geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar psychose. In september volgt een fietstocht van Leuven naar Maastricht en van Maastricht naar Leuven, waar iedereen aan kan deelnemen, mits een bijdrage die eveneens de onderzoekskas zal spijzen.

Onder druk is iedereen patiënt

"Op dit moment zijn er weinig psychiatrische medicijnen, omdat er weinig middelen zijn voor onderzoek," zegt psychiater Dirk De Wachter, die zelf ook een krakkemikkige fiets schonk. "Wij moeten zelf mee in de bres springen om eigen onderzoek te financieren." Tegelijkertijd blijft het doorbreken van het taboe een prioriteit.

"We leven in een pseudotolerante maatschappij," zegt De Wachter, "waar zogezegd alles kan, maar de weerstand tegen psychiatrische patiënten groot is. Vooral psychosen boezemen angst in, terwijl iedereen patiënt wordt onder druk." Ook Mark Hellinckx, die 9 jaar geleden met Te Gek!? van start ging vanuit Sint Annendael Diest beaamt dat bewustmakingscampagnes broodnodig blijven.

"Het taboe is nog steeds groot." Sven-zonder-achternaam, de conceptueel kunstenaar die de idee en het filmpje bedacht, is formeel: "Mensen waar een hoek af is, moet je niet wegstoppen. Ze zijn interessanter dan gezonde, gelukkige mensen waar niets over te vertellen valt."

Lees meer over:

Onze partners