Een bevalling op de vijf in België gebeurt met keizersnede

20/12/12 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:09

In de periode 2008-2010 is 19,8 procent van de bevallingen in ons land met een keizersnede gebeurd.

In de periode 2008-2010 is 19,8 procent van de bevallingen in ons land met een keizersnede gebeurd. Dat blijkt uit een studie van het InterMutualistisch Agentschap (IMA).

Het onderzoek werd voorgesteld bij de tiende verjaardag van het agentschap. Nader onderzoek van de gegevens leert alvast dat het aantal keizersnedes sterk kan variëren naargelang de zorginstelling of de behandelende gynaecoloog. Het onderzoek van het IMA is gebaseerd op de 352.583 bevallingen die werden geregistreerd in Belgische ziekenhuizen gedurende de periode 2008-2010.

Uit de resultaten blijkt een grote variatie in het aantal keizersnedes per instelling. "In het UZ Antwerpen en de universitaire klinieken van Saint-Luc in Brussel is de kans op een keizersnede 60 pct hoger dan in het Erasmusziekenhuis van de Brusselse universiteit", zegt Joeri Guillaume, programmamanager van het IMA.

Gemiddeld komt het aantal keizersnedes dus uit op 19,8 pct in alle Belgische ziekenhuizen. Dat is een stuk boven de norm van 15 pct die bepaald is door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO). "Als je die norm aanhoudt, dan zijn er 6.000 overbodige keizersnedes per jaar in ons land", zegt Joeri Guillaume.

PrivacyVolgens de gegevens van het IMA houden zich maar zeven zorginstellingen in België aan de norm van de WGO in de periode van 2008-2010. Toch moeten de statistische gegevens van dit onderzoek omzichtig benaderd worden. De cijfers van het IMA zijn gebaseerd op administratieve aangiftes, niet op basis van klinische dossiers. "Met klinische gegevens kunnen we nagaan of bepaalde gynaecologen en instellingen gespecialiseerd zijn in risicobevallingen", zegt het IMA. "Op dit ogenblik mogen de klinische dossiers niet gebruikt worden omwille van de wetgeving over de privacy." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners