Een baby wil zijn moeder

02/12/11 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Het onmiddellijk weghalen van een baby na de geboorte veroorzaakt stress.

Een bevalling is een pijnlijke en stressvolle gebeurtenis, zowel voor moeder als baby. In vele Westerse hospitalen is het een standaardregel dat een baby onmiddellijk na de geboorte van zijn moeder wordt weggehaald, soms om tijdelijk in een couveuse gelegd te worden. In de Verenigde Staten wordt er zelfs geadviseerd tégen het samenleggen van moeder en pasgeboren baby, om de kans op een plotse dood van het kind te counteren.

Maar een studie in het vakblad Biological Psychiatry benadrukt dat die plotse scheiding uiterst stressvol is voor de baby. Metingen wijzen uit dat een baby van twee dagen oud die alleen in een wiegje slaapt, bijna dubbel zo actief blijft en beduidend minder goed slaapt dan wanneer hij bij zijn moeder kan liggen. Dat lijkt allemaal te wijzen op sterke stress, hoewel de motivatie van veel postnatale inspanningen net geïnspireerd is door het vermijden van overdreven stress.

De auteurs van de studie wijzen erop dat de mens de enige zoogdiersoort is waarbij een onmiddellijke scheiding van moeder en kind na de geboorte een courante praktijk is. Ze halen ook aan dat in vele experimenten met proefdieren stress actief wordt uitgelokt door moeders en jongen van elkaar te scheiden. En bij mensen behoort dat tot de routine van moderne hospitalen. (DD)

Lees meer over:

Onze partners