Ebola-virus: 5 redenen waarom we in België niet hoeven te panikeren

© AFP
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De wereld kent de grootste uitbraak ooit van het dodelijke ebola-virus. Experts nemen de woorden ‘ongezien’ en ‘oncontroleerbaar’ in de mond, al is het risico voor België voorlopig bijzonder klein.

Hoewel de ziekte in West-Afrika al meer dan 670 slachtoffers heeft geëist, moeten we in België (nog) niet meteen panikeren. “Het risico van het ebola-virus voor België is bijzonder klein”, aldus viroloog Marc Van Ranst. Tot nu toe is het virus alleen in Afrika waargenomen, meldt de portaalsite van de federale overheid.

1. Ebola is te opvallend om ongemerkt te passeren

“Iemand die dodelijk ziek is, komt een vliegtuig niet op”, aldus Van Ranst. “Stel dat toch iemand die besmet is met ebola op een vliegtuig raakt, zou het hier direct opgemerkt worden en zou de persoon geïsoleerd worden. Met onze technieken van isolatie zijn secundaire gevallen niet mogelijk.”

2. Kans op besmetting op een vliegtuig is uiterst miniem

“Normaal gezien heb je weinig lichamelijk contact op een vliegtuig. En om besmet te raken, moet je al contact hebben met lichaamsvloeistoffen. Ebola is dan wel een ziekte met een hoge sterfte, maar het is weinig besmettelijk”, weet Van Ranst.

3. EU-landen zijn paraat

“De uitbraak doet zich voor in landen waar er weinig ervaring is met ebola”, zegt Van Ranst. EU-landen zijn goed voorbereid in het geval dat personen besmet raken op een vliegtuig. Dokters en grenscontroleurs zijn alert voor mensen met koorts die uit West-Afrika komen waardoor er onmiddellijk kan worden ingegrepen.

4. Passagiers worden gecontroleerd vooraleer ze op het vliegtuig stappen in West-Afrika

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zendt experts naar West-Afrika om de controles bij de passagiers te coördineren.

5. Ebola is slachtoffer van eigen succes

Ebola is een van de dodelijkste virussen die er bestaan met een sterfterisico van maar liefst 90 procent. Virussen die de drager snel doden hebben echter minder kans om zich te verspreiden. Het virus is eigenlijk slachtoffer van zijn eigen succes, aldus Kevin Ariën, viroloog aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Bovendien is de mens niet de natuurlijke gastheer van het virus, maar slechts een occasionele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content