Ebola rukt op: 4 vragen over het dodelijke virus

Uitbraak ebola in Uganda in 2012 © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Een nieuwe uitbraak van het ebolavirus heeft in Guinee al een zestigtal dodelijke slachtoffers gemaakt en ook één Canadees zou mogelijk besmet zijn. 4 vragen over het dodelijke virus.

In Guinee zijn tot nu toe een zestigtal personen omgekomen door het ebolavirus. Het is de eerste keer dat het virus het West-Afrikaanse land bereikt. Ook de buurlanden nemen beschermende maatregelen, want in Liberia werden al zes besmette mensen en vijf dodelijke gevallen gemeld. Bovendien zou het virus zich mogelijk hebben verspreid naar Canada. Een Canadees die onlangs naar Liberia was gereisd, vertoont symptomen en is dus mogelijk besmet.

Wanneer is het virus voor het eerst vastgesteld?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd het ebolavirus voor het eerst opgemerkt in 1976 in Soedan en in de Democratische Republiek Congo. Aan dit tweede land dankt het virus zijn naam. Veel slachtoffers woonden nabij de Ebolarivier.

Het virus kwam pas wereldwijd onder de aandacht in 1990, na een uitbraak in Kikwit in het toenmalige Zaïre. Ongeveer 245 personen stierven.

De laatste grote uitbraak vond plaats in de zomer van 2012 in Uganda. Toen kwamen 17 mensen om het leven.

Hoe wordt het virus overgedragen?

Ebola verspreidt zich snel door direct contact met besmette mensen of dieren of via lichaamssappen, zoals bloed, sperma, urine, braaksel, speeksel en ontlasting. Ook contact met het lichaam van een overleden besmet persoon is gevaarlijk.

Onderzoek heeft uitgewezen dat vleermuizen alle kenmerken van ‘natuurlijke gastheren’ bezitten. Dat wil zeggen dat het virus de dieren niet ziek maakt, zodat zij het virus razendsnel kunnen verspreiden.

Wat zijn de symptomen?

De eerste symptomen zijn hoge koorts, zware hoofdpijn, diarree en lokale pijnscheuten. Het ebolavirus tast als eerste de lever aan. Stelselmatig worden ook andere organen geïnfecteerd: hierbij ontstaan kleine scheurtjes die inwendige bloedingen veroorzaken.

Wanneer de ziekte in een verder gevorderd stadium terechtkomt, zijn de ogen doorbloed en kan een patiënt bloed overgeven.

De ziekte breekt uit tussen 2 en 21 dagen na de infectie. In de meeste gevallen sterft de patiënt één tot twee weken na de eerste symptomen.

Doordat het ebolavirus een zeer korte incubatietijd heeft, kunnen dragers veel personen op korte tijd besmetten.

Valt de ziekte te genezen?

Voorlopig bestaat er nog geen enkel vaccin tegen de ziekte, noch een geneesmiddel. Patiënten worden indien mogelijk overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze vers bloed krijgen toegediend. Dokters kunnen enkel de symptomen verhelpen, zoals de pijn verzachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content