Ebola-ontdekker Peter Piot: 'Epidemie nog lang niet over hoogtepunt heen'

26/08/14 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

De Belgische arts Peter Piot, die in 1976 ebola mee ontdekte, hekelt de 'buitengewone traagheid' van instellingen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die 'pas in juli wakker geworden is'.

Ebola-ontdekker Peter Piot: 'Epidemie nog lang niet over hoogtepunt heen'

Peter Piot © AFP

In een interview met de Franse krant Libération zegt Piot over de ebola-epidemie: "Nooit eerder werden we geconfronteerd met een epidemie van zo'n draagwijdte. Zes maanden lang hebben we de ontwikkeling gezien van wat men 'a perfect storm' zou kunnen noemen: er is aan alle voorwaarden voldaan opdat de epidemie verder kan verergeren".

De epidemie heeft in West-Afrika al bijna 1.500 doden gemaakt, en ontploft in landen waar de gezondheidsdiensten, verwoest door decennia oorlog, niet werken. Bovendien wantrouwt de bevolking de autoriteiten. Het vertrouwen moet hersteld worden. Zonder dat vertrouwen kan er tijdens een epidemie zoals ebola niets gedaan worden.

'Oorlog'

Piot betreurde in Libération "de buitengewone traagheid" van instellingen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die "pas in juli wakker geworden is". De Belgische arts wijst erop dat in maart al aan de alarmbel werd getrokken, en dat de epidemie in december 2013 begonnen is. "De WHO neemt nu de leiding, maar het is laat", zegt Piot.

Maandag heeft de VN-coördinator tegen het ebolavirus, David Nabarro, al gewaarschuwd dat de bestrijding van de epidemie een "oorlog" is die zes maanden kan duren. Nabarro voegde eraan toe dat de strijd tegen ebola sterk gehinderd wordt door de reducering van internationale vluchten naar de regio, omdat het zo moeilijk wordt om hulpverleners en hulpgoederen naar de getroffen landen te brengen.

Vluchten zo snel mogelijk hervatten

Tot vorige week vlogen enkel nog Air France en Brussels Airlines naar de getroffen regio. De Belgische luchtvaartmaatschappij vliegt sinds zaterdag niet meer op de drie West-Afrikaanse landen, wegens "operationele redenen". Een tussenstop voor een crewwissel in Dakar is immers niet meer mogelijk, omdat Senegal geen vluchten meer toestaat van Guinee, Liberia en Sierra Leone. Maandag legde woordvoerder Geert Sciot uit dat de vluchten "helemaal niet omwille van ebola" zijn opgeschort. Brussels Airlines voert intensief overleg en wil de vluchten zo snel mogelijk hervatten. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners