Dyslexie? Misschien helpt een e-reader

19/09/13 om 16:57 - Bijgewerkt om 16:57

Mensen met dyslexie lijken gemakkelijker te lezen op een e-reader dan op papier. Omdat ze op een elektronisch boek de lettergrootte en het aantal woorden op een lijn kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeur.

Dyslexie? Misschien helpt een e-reader

Tussen 5 en 17% van de bevolking heeft last van een of andere vorm van dyslexie © Thinkstock

De populariteit van e-readers of e-books neemt stapsgewijs toe. Deze platte computers, ze lijken sterk op tablets, zijn nochtans alleen maar geschikt om teksten te lezen. Internetten, mailen of filmpjes bekijken, kan bijvoorbeeld niet.

Maar het zijn wel heel handige alternatieven voor hun papieren tegenhangers. Want boeken wegen al gauw zwaar door in de bagage, maar een e-book niet. En je kan er zoveel boeken op kwijt als je wil. De enige limiet is het beschikbare geheugen.

Groter en duidelijker

Volgens onderzoekers van het Smithsonian Institute in Washington, lijkt het gebruiksgemak van het e-book nog breder te gaan. Ze publiceerden hun studie in PLOS ONE, een wetenschappelijk tijdschrift op internet waarvan de papers gratis gedownloaded kunnen worden.

De wetenschappers stelden vast dat mensen met dyslexie gemakkelijker, sneller, accurater konden lezen en de tekst beter begrepen wanneer ze de pagina-opmaak op het scherm naar hun persoonlijke voorkeur konden aanpassen.

Vooral een grotere lettergrote en slechts enkele woorden per lijn kwamen voor minstens 1 van de 3 mensen met dyslexie zeer goed uit. Daar is een logische verklaring voor.

Een belangrijk element in veel gevallen van dyslexie is een zogenaamd visueel aandachttekort, een probleem waarbij men het moeilijk heeft op zich te concentreren op de letters van een woord en op woorden in de lijnen van een tekst.

Een ander element is het verstoorde vermogen om groepjes van letters in een woord te herkennen.

Efficiënter en minder verwarring

Korte lijnen verlichten dit probleem van warrigheid in het gezichtsveld wanneer het scherm slechts enkele woorden en lijnen weergeeft. Het oog krijgt minder kans om verloren te lopen omdat de lettermassa veel kleiner blijft, waardoor het leesproces vlotter verloopt.

Dat blijkt onder meer uit onderzoek waarbij men de bewegingen van de oogbol volgt. Die verlopen efficiënter wanneer de tekst uit korte lijnen bestaat.

Bovendien blijkt een efficiënt leesproces ook het begrip van de tekst ten goede te komen. Vermoedelijk omdat er minder energie en aandacht nodig is om de woorden van de tekst correct te kunnen lezen en er meer ruimte vrij komt om zich te concentreren op de inhoud.

Mensen met dyslexie die geen last hebben van een visueel aandachttekort lijken echter toch beter af met de traditionele tekstopmaak.

Extra nuttig

De proefpersonen die deelnamen aan dit onderzoek hadden allemaal al jaren van leestraining achter de rug. Het feit dat hun leesefficiëntie nog aanzienlijk konden verbeteren met een e-reader, bewijst volgens de onderzoekers dat dit meer zijn dan leuke hebbedingen.

Het zijn nuttige hulpmiddelen zijn, zeker wanneer men weet dat volgens schattingen tussen 5 en 17% van de bevolking last heeft van een of andere vorm van dyslexie.

Lees meer over:

Onze partners