'Druppel bloed genoeg om kanker op te sporen'

29/10/15 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:05

Onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om kanker op te sporen aan de hand van een druppel bloed.

'Druppel bloed genoeg om kanker op te sporen'

© REUTERS

Kanker in een vroegtijdig stadium opsporen in een druppel bloed. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam hebben een techniek ontwikkeld die dit mogelijk maakt.

Huidige opsporingsmethoden voor kanker, zoals scans en klassieke weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn moeilijk uit te voeren en duur. Ook is het afnemen van weefsel voor patiënten zwaar, terwijl met ct-scans alleen vrij grote tumoren op te sporen zijn, stellen de onderzoekers. Met de nieuwe test, waarmee kanker uit het bloed wordt 'gelezen', is de uitslag binnen een dag bekend.

2020 beschikbaar

Volgens de onderzoeksgroep vervullen zogeheten bloedplaatjes, die normaal zorgen voor de stolling van het bloed, ook een belangrijke rol in tumorgroei en uitzaaiing van kanker. Aan de hand van deze bloedplaatjes kunnen gezonde mensen met 96 procent zekerheid onderscheiden worden van kankerpatiënten.

Met de test kan ook vastgesteld worden in welk orgaan de kanker is ontstaan. 'De nieuw ontwikkelde techniek is getest op de meest voorkomende tumortypes en is daarmee breed toepasbaar', zegt onderzoeker Tom Würdinger. De nieuwe bloedtest is nog in ontwikkeling en is naar verwachting in 2020 beschikbaar. (Belga/AVE)

Onze partners