Drie tot vijf kopjes koffie per dag is wél goed voor het hart, volgens nieuwe studie

Boek en koffie © Istock

Volgens een nieuw Koreaans onderzoek is het drinken van een paar kopjes koffie per dag mogelijk wél goed voor het hart. Opvallend is dat de bevindingen lijnrecht ingaan tegen eerdere studies, die de consumptie van koffie linken aan een hogere risico op hartziekten.

Voor het onderzoek werden meer dan 25.000 mannelijke en vrouwelijke werknemers onderzocht, opgedeeld in vier groepen: mensen die geen koffie, één tot drie koppen per dag, drie tot vijf koppen per dag en meer dan vijf koppen per dag drinken. Alle deelnemers waren aan het begin van het onderzoek vrij van hartproblemen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de werknemers die drie tot vijf tassen koffie per dag dronken, het minste kans hadden op vroege signalen van hartproblemen. Bovendien hadden mensen die koffie dronken, minder calcium in de kransslagaders. De resultaten van de studie werden gepubliceerd door het vakblad Heart.

Tegenstrijdig

De conclusie dat koffie drinken goed is voor het hart, is opmerkelijk omdat ze lijnrecht in tegen eerdere studies die het tegendeel beweren. Er zijn immers verschillende studies die de consumptie van koffie linken aan factoren die het risico op hartziekten verhogen, zoals een te hoge cholesterol of bloeddruk.

De Koreaanse onderzoekers erkennen ook dat hun onderzoek geen sluitend bewijs levert en pleiten voor meer onderzoek. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content