Drie op de vier Belgen kennen eigen cholesterol niet

18/09/13 om 12:52 - Bijgewerkt om 12:52

De meeste Belgen zijn zich bewust van de risico's op hart- en vaatziekten door een te hoge cholesterol, maar drie op de vier kennen het eigen cholesterolgehalte niet.

Drie op de vier Belgen kennen eigen cholesterol niet

Ongezonde voeding is een oorzaak van te hoge cholesterol. © Thinkstock

Hoewel 80 procent van de Belgen zich bewust is van het risico op hart- en vaatziekten door te hoge cholesterol en 60 procent denkt dat het belangrijk is om de cholesterol in de gaten de houden, kent slechts een derde de eigen cholesterolcijfers.

Dat blijkt uit een Europese enquête door Edelman Berland op vraag van Becel pro.activ, waarbij 1.000 Belgische 45-plussers de vragenlijst beantwoord hebben.

De helft weet bovendien niet dat een te hoge cholesterol een cardiovasculaire risicofactor is die geen symptomen vertoont.

7 op 10 Belgen hebben verhoogde cholesterol

Dat is een probleem, want in België hebben zeven volwassenen op de tien een verhoogde cholesterol, een van de grootste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Algemeen directeur van de Belgische Cardiologische Liga dokter Freddy Van de Casseye en professor Ernst Rietzschel van de Universiteit Gent pleiten ervoor dat iedere volwassene zijn cholesterolwaarde laat testen.

"We worden geboren met een ideale cholesterolwaarde", zegt Rietzschel. "Maar tegen de volwassen leeftijd hebben de meesten een te hoge waarde. Het doel van de verlaging is op termijn minder hart- en vaatziekten te moeten vaststellen."

Ook erfelijke factor

Niet alleen een te hoge cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten, ook zwaarlijvigheid kan daar een rol in spelen. Hoewel ongezonde voeding zeker een oorzaak is van te hoge cholesterol, is dat bij het merendeel van de bevolking ook in grote mate erfelijk en wordt die aangemaakt in de lever.

"Daarom is het belangrijk dat elke Belg zich individueel laat testen op zijn risico op hart- en vaatziekten", zegt Van de Casseye. "Zo kan er tijdig worden beslist of meer bewegen en gezonder eten volstaat, of dat er medicatie nodig is." (Belga/TE)

Onze partners