‘Door slaappillen vallen ouderen vaker’

Oudere dame met looprek © Istock

Eén op 3 senioren in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar.

De vijfde editie van de ‘Week van de valpreventie’ (18-24 april) vestigt de aandacht op de negatieve invloed van medicatie op het valrisico. Onder het motto ‘Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker’ en een reeks activiteiten willen de initiatiefnemers valpreventie bespreekbaar maken en ouderen, hun familie en gezondheidswerkers aanzetten tot actie.

Vlamingen slikken massaal slaapmedicatie en dit vaak gedurende jaren. Minstens één derde van de senioren neemt een slaappil. In de woonzorgcentra loopt dit op tot de helft. “Het positieve effect van slaapmedicatie verdwijnt snel en er ontstaan problemen zoals concentratieverlies, geheugenproblemen en vermoeidheid overdag. Hierdoor is men minder fysiek actief en neemt de spierkracht, de mobiliteit en het evenwicht af. Allemaal factoren die het risico op een val bij ouderen doen toenemen”, aldus het persbericht.

Bewegen

Eén op 3 senioren in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. In de woonzorgcentra loopt dit op tot 70 procent. Een valpartij betekent een zes keer hogere kans op een ziekenhuisopname. De actieweek beveelt ouderen aan om regelmatig te wandelen, lichte huishoudelijke taken te doen of te spelen met de kleinkinderen. “Dagelijks 30 minuten extra bewegen, zoals zwemmen, fietsen of dansen, verbetert de conditie, de spierkracht, de gezondheid en vooral ook de slaap. Bovendien daalt het valrisico”, luidt het.

De week van de valpreventie is een jaarlijks initiatief van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen in samenwerking met de Logo’s Vlaanderen (Lokaal Gezondheidsoverleg) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content