Dit is de cognitieve test waarvoor Trump slaagde. En u?

© /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Het onderzoek, dat onder meer het geheugen, de concentratie en de aandachtsboog meet, neemt zo’n 10 minuten in beslag.

Hij was niet gepland, de cognitieve test die Donald Trump onderging tijdens zijn eerste medisch onderzoek als president van de Verenigde Staten. De officiële arts van het Witte Huis, Ronny Jackson, vond het immers niet nodig, maar de president drong er op aan en de test werd alsnog afgenomen, aldus Jackson bij het bekend maken van de resultaten over Trumps gezondheid. Daaruit bleek dat de president overgewicht heeft en te weinig beweegt, zoals de meerderheid van de Amerikanen.

De mentale gezondheid van Trump wordt al langer in vraag gesteld. Vorige week nog stuurde een groep experts een dringende open brief naar Jackson met de vraag om de cognitieve functies van de president te meten.

Op de persconferentie op het Witte Huis legde Jackson uit dat hij de zogenaamde Montreal Cognitive Assessment liet uitvoeren. Dat is een gemakkelijke en vaak gebruikte vragenlijst waarmee dokters snel een ‘lichte cognitieve malfunctie’ kunnen nagaan, bijvoorbeeld de eerste tekenen van dementie.

Het onderzoek, dat onder meer het geheugen, de concentratie en de aandachtsboog meet, neemt zo’n 10 minuten in beslag. De patiënt moet onder meer een lijn trekken tussen een cijfer en een letter in stijgende lijn, enkele dieren benoemen en een kubus en een klok met cijfers tekenen.

Voor de geheugentest leest de arts een lijst van vijf woorden voor aan een snelheid van één per seconde. De patiënt probeert zoveel mogelijk woorden in een lukrake volgorde te onthouden. Op het einde van de test moet de patiënt de woorden nog eens opnieuw opsommen.

Een volgend element in de test is de aandachtsboog. De arts somt enkele cijfers op waarna de patiënt ze in dezelfde volgorde moet nazeggen. Een andere reeks cijfers moet dan weer achterwaarts worden nagezegd.

Tot slot worden nog het rekentalent, abstract denken en taalgevoel van de patiënt getest.

Een score van 26 op 30 wordt als normaal beschouwd. Donald Trump haalde zelfs 30 op 30 wat hem volgens Jackson ‘mentaal erg scherp’ maakt en ‘geschikt voor de job’.

Volgens Jackson was het de eerste keer ooit dat een dergelijke test op een Amerikaans president werd uitgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content