Diabetespatiënten hebben meer kans op hartinfarct

04/04/13 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:03

Een patiënt met diabetes heeft 48 procent meer kans om een ernstige hartaanval te krijgen dan iemand die geen diabetes heeft. Dat blijkt uit een groot Brits onderzoek.

Diabetespatiënten hebben meer kans op hartinfarct

Uit de 'National Diabetes Audit 2011-2012' blijkt trouwens ook dat diabetespatiënten die een hartaanval krijgen meer kans hebben om eraan te overlijden dan niet-diabeten.

De reden waarom diabetespatiënten een verhoogd risico hebben, is geen onmiddellijk gevolg van de ziekte zelf. Volgens de Britse onderzoekers zou het immers niet liggen aan het feit dat de patiënt suikerziekte op zich heeft, als wel aan de neveneffecten van de aandoening. Zo is het geweten dat suikerziekte de zenuwen kan aantasten. Daardoor voelen patiënten veel minder de pijn die gepaard gaat met een hartaanval, waardoor ze te lang wachten om een dokter te consulteren en ze dus meer kans lopen op een foute diagnose en ernstige complicaties.

Volgens het onderzoek is een betere opvolging noodzakelijk om het aantal diabetesgerelateerde overlijdens een halt toe te roepen. Bij de onderzochte groep had maar 40 procent een aanvaardbaar cholesterolniveau. Tien procent laat zich niet eens jaarlijks controleren op cholesterol. Idem voor de controle van de bloeddruk.

Ook verhoogde kans op hersenbloeding en nierfalen
De cijfers die het onderzoek naar boven haalt, zijn bijna hallucinant. Zo stellen de onderzoekers dat in 2010-2011 alleen al in Engeland en Wales 22.000 diabetespatiënten een te vroege dood stierven. De overlijdenscijfers bij mensen met diabetes type 1 liggen 135 procent hoger dan het nationaal gemiddelde. Diabetespatiënten hebben niet alleen een verhoogde kans op een hartaanval, maar ook op een hersenbloeding (+25%) en nierfalen (+50%).

De Britse diabetesvereniging pleit nu voor een grotere investering in preventie. Nu wordt te veel aandacht gegeven aan behandeling, terwijl heel wat meer energie zou moeten gaan naar het vermijden van diabetes zelf. Want wie diabetes bestrijdt, bestrijdt ook alle neveneffecten van de aandoening.

In België worden diabetespatiënten de afgelopen jaren via de zorgtrajecten diabetes veel beter en systematisch opgevolgd waardoor veel meer kan worden geanticipeerd op neveneffecten. (DDP)

www.diabetes.org.uk

Lees meer over:

Onze partners