Diabetes: oorlogsbeelden uit de pancreas

02/12/11 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

Spectaculaire beelden zijn het, van de search-and-destroy T-afweercellen die rond en door groepjes bètacellen in de alvleesklier zwerven en ze letterlijk verpulveren tot niets. 'Live on screen'.

Diabetes: oorlogsbeelden uit de pancreas

© Reuters

Onderzoekers van La Jolla universiteit in San Diego, Californië, lukte het als eerste om witte bloedcellen te filmen tijdens hun aanvallen op de bètacellen die insuline aanmaken in de alvleesklier van muizen.

De vernietiging van deze bètacellen leidt tot diabetes type 1 waardoor mensen met deze aandoening zelf geen insuline meer aanmaken. Ze moeten daarna gedurende de rest van hun leven meerdere malen per dag hun suikerspiegel controleren en zich daarop inspuiten met combinaties van lang- en kortwerkende insuline.

Tot nu toe werd gedacht dat de bètacellen vrij goed beschermd waren door het membraan dat er rond zit. Maar dat bleek fout. De afweercellen drongen met een opmerkelijk gemak door de barrière heen, maar daarna duurde het wel even voor ze hun vernietigende actie konden uitvoeren. Maar hoe dan ook, eens de T-cellen het pantser doorboord hebben, is het lot van de bètacellen bezegeld.

De filmpjes, 18 in totaal, werden online geplaatst op de site van de Journal of Clinical Investigation. Je moet tot helemaal onderaan de pagina scrollen. Vooral opname 6 en opname 14 zijn spectaculair. Op de eerste zie je de T-cellen rond de groepjes bètacellen zwermen. Sommige klieven er letterlijk doorheen en sleuren dan groepjes cellen mee die even later verdwijnen.

Dat laatste is ook op een indrukwekkende wijze te zien op opname 14 waar een vrij grote groep van bètacellen letterlijk te verdampen. Alsof je naar Star Wars kijkt en ziet hoe de Death Star de planeet Alderaan tot kruimels verpulverd.

Jan Etienne / BodyTalk

Lees meer over:

Onze partners