Diabetes bestaat eigenlijk uit vijf verschillende ziektes

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Er is veel meer dan diabetes type 1 en type 2, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat mogelijk een revolutie betekent voor de behandeling van de aandoening.

Zweedse en Finse wetenschappers hebben een veel gecompliceerder beeld geschetst van diabetes dan enkel de type 1- en type 2-variant. De bevindingen betekenen mogelijk het begin van een tijdperk van gepersonaliseerde medicijnen voor diabetes. Al zal dat nog niet meteen voor morgen zijn.

Diabetes type 1 is een ziekte van het immuunsysteem dat verkeerdelijk de insulinefabriekjes van het lichaam aanvalt waardoor er niet genoeg van het hormoon voorhanden is om de bloedsuikerwaarden te controleren, zo schrijft BBC. Type 2 is eerder een gevolg van een ongezonde levensstijl aangezien ook lichaamsvet de manier waarop insuline werkt, kan aantasten. Althans, zo wordt vandaag naar de ziekte gekeken.

Wetenschappers van het diabetescentrum van de Lund universiteit in Zweden en het Instituut voor Moleculaire Medicijnen in Finland vonden deze tweedeling iets te simplistisch en onderzochten 14775 Scandinavische diabetespatiënten met type 1 en type 2. De resultaten, die gepubliceerd werden in The Lancet Diabetes and Endocrinology, tonen aan dat patiënten niet in twee types, maar wel in vijf specifieke groepen kunnen worden onderverdeeld, waarvan drie ernstige en twee mildere vormen van de aandoening.

Groep 1: ernstige auto-immuundiabetes, vergelijkbaar met de klassieke type 1-diabetes. Het komt voor op jonge leeftijd.

Groep 2: ernstige insulinedeficiënte diabetes is vergelijkbaar met cluster 1, maar in dit geval gaat het niet om een auto-immuunziekte. De patiënten zijn jong, hebben een gezond gewicht en maken moeilijk insuline aan. Diabetische oogziekten komen het meest voor in deze groep;

Groep 3: ernstige insulineresistente diabetespatiënten hebben over het algemeen overgewicht en maken insuline aan, maar hun lichaam reageert daar niet langer op. Cluster 3-patiënten hebben een groter risico op nier- en leverziektes.

Groep 4 : obesitasgerelateerde diabetes komt hoofdzakelijk voor bij mensen die erg veel overgewicht hebben, maar metabolisch normaler zijn dan de patiënten in cluster 3.

Groep 5: leeftijdsgerelateerde diabetespatiënten ontwikkelen symptomen op een aanzienlijk hoger leeftijd dan in de andere groepen. Hun ziekte is aanzienlijk milder.

Elk van deze clusters zou bijgevolg een andere behandeling moeten krijgen, menen de wetenschappers. ‘Voor de patiënt betekent dit een meer geïndividualiseerde therapie en een beter levenskwaliteit’, zegt Leif Groop, een van auteurs van de studie.

De categorieën werden ontdekt door zes verschillende factoren in rekening te nemen, waaronder bloedsuikerspiegel, leeftijd bij de diagnose, BMI, de aanwezigheid van bepaalde antilichamen gelinkt aan auto-immuundiabetes, de functie van de insulinecellen in de pancreas en insulinegevoeligheid.

Diabetes is een van de snelst oprukkende ziektes ter wereld. Een op de 11 volwassenen wordt wereldwijd getroffen door diabetes. Wie diabetes heeft, loopt een hoger risico op een hartaanval, beroerte, blindheid, nierfalen en amputaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content