Deze twee vragen bepalen of u een drankprobleem hebt

08/07/14 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:30

Uit onderzoek blijkt dat slechts twee simpele vragen nodig zijn om potentieel of reëel alcoholmisbruik te onderscheiden.

Deze twee vragen bepalen of u een drankprobleem hebt

© iStock

Drinkt u minstens een keer per maand zes of meer glazen alcohol tijdens één gelegenheid? En heeft u het voorbije jaar spijt gehad van een dronken escapade?

Als u op beide vragen 'ja' heeft geantwoord, heeft u mogelijk een drankprobleem of loopt u het risico een probleem te ontwikkelen, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leicester. Volgens de wetenschappers zijn deze twee vragen een snelle en efficiënte manier voor huisartsen om bij hun patiënten te peilen naar hun alcoholgebruik.

Het onderzoek toont aan dat in 87 procent van de gevallen een positief antwoord op deze vragen huisartsen kan helpen om mensen met een mogelijk alcoholprobleem te onderscheiden. Mensen die 'ja' op de eerste twee vragen antwoordden, kregen bovendien een extra set van vier vragen. In dat geval werd in 90 procent van de gevallen een potentieel of reëel alcoholprobleem correct gediagnosticeerd.

De wetenschappers waarschuwen evenwel dat de resultaten niet sterk genoeg zijn om meteen een diagnose te stellen van alcoholmisbruik, maar het is niettemin een efficiënt middel voor de huisarts om mensen zonder drankprobleem te uit te sluiten en diegenen die mogelijk hulp nodig hebben door te verwijzen.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de British Journal of General Practice, bestond uit een analyse van 17 eerdere alcoholstudies bij in totaal 5.646 patiënten.

Lees meer over:

Onze partners