Deze karaktertrek voorspelt of uw leven succesvol zal zijn

24/07/15 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:56

Wat bepaalt of iemand succes heeft in zijn leven? U zou denken dat uw IQ een grote rol speelt in het slagen van uw bestaan, maar blijkbaar haalt zelfdiscipline de bovenhand. Plichtsbewust zijn, helpt u al op de goede weg.

Deze karaktertrek voorspelt of uw leven succesvol zal zijn

De weg naar succes. © istock photos

Studies tonen aan dat wilskracht de belangrijkste factor is voor individueel succes. Dat schrijft Time.com op grond van het boek The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life van Charles Duhigg.

'Adolescenten die extreem gedisciplineerd waren, haalden betere resultaten dan hun impulsieve collega's', luidt het daarin. 'Zelfdiscipline was een betere voorspeller voor academische prestaties dan IQ. Meer dan intellectueel talent heeft zelfcontrole een invloed op die resultaten.'

Laat een fundamentele karaktertrek die nauw verbonden is met die zelfcontrole nu consciëntieusheid zijn: plichtsbewustzijn, nauwgezetheid en intrinsieke motivatie zijn de kenmerken die u wilt. Bovendien, zo stelt Duhigg in zijn boek, stemt het overeen met zowat elk soort succes dat iemand in zijn leven kan nastreven.

U wil tevreden zijn met uw job en daar ook wel wat geld bij verdienen? Geen probleem, want: 'Emotioneel stabiele en plichtsbewuste deelnemers bleken hogere inkomens te hebben en meer tevreden te zijn met hun job.'

Deze karaktertrek voorspelt of uw leven succesvol zal zijn

© iStock

Een job vinden zou op zich al leuk zijn? OK: 'Plichtsbewustzijn en neuroticisme zijn karaktertrekken die een grote impact hebben op de waarschijnlijkheid om snel een job te vinden. Dat eerste kenmerk heeft daarbij een positief effect, het laatste een negatief.'

Niet snel scheiden? 'Onze bevindingen suggereren dat consciëntieusheid de karaktertrek is die het meest geassocieerd wordt met tevredenheid in het huwelijk', verwijst Duhigg volgens Time in zijn boek naar een studie bij lang getrouwde koppels.

Deze karaktertrek voorspelt of uw leven succesvol zal zijn

© .

Daarnaast lijkt een gezonder leven ook een vorm van succes. Volgens het magazine is daar eveneens een verband te ontwaren met plichtsbewustzijn:

'Een studie bij 2.419 volwassenen ouder dan 45 toonde aan dat neurotische trekken en laag welbehagen geassocieerd werden met het metabool syndroom - een chronisch stofwisselingsprobleem - terwijl een hoog plichtsbewustzijn een beschermend effect had.'

Deze karaktertrek voorspelt of uw leven succesvol zal zijn

© iStock

'Kans op het metabool syndroom lag zo'n 40 procent lager bij die proefpersonen die een score op vlak van consciëntieusheid behaalden binnen de hoogste 10 procent', bericht het magazine.

Oneindig lang leven? Misschien wat te hoog gegrepen, maar een mooie mix van wilskracht en nauwgezetheid kan u wel een langer leven bezorgen, meent Duhigg.

'Studies die nagingen wat de beste voorspeller was voor een lang leven, toonden aan dat plichtsbewustzijn dat zowel tijdens de kindertijd als tijdens het volwassen leven is.'

Tot slot moet u niet panikeren als u meer in het impulsieve - YOLO - hokje past: iedereen kan timmeren aan zijn wilskracht en het succes nastreven dat hij verlangt. (WB)

Lees meer over:

Onze partners