Deze geneesmiddelen zijn met een gezondere levensstijl overbodig

Gezonde versus ongezonde voeding © Istock

Een gezondere leefomgeving, een aangepaste levensstijl en proactieve maatregelen kunnen het verbruik van 8 van de 10 meest terugbetaalde geneesmiddelen gevoelig terugdringen.

Dat is één van de conclusies van de Christelijke Mutualiteit (CM) in haar studie over de nieuwe “top 10 geneesmiddelen”.

Tot de tien meest terugbetaalde geneesmiddelen in 2016 die in de apotheek werden gekocht, horen bloeddrukverlagers, maagzuurremmers, cholesterolverlagers, antivirale geneesmiddelen of geneesmiddelen tegen obstructieve longaandoeningen.

‘Het verbruik van acht van die tien geneesmiddelen is voor een soms niet verwaarloosbaar deel het gevolg van een ongezonde levensstijl’, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. ‘Maar ook de ongunstige leefomgeving heeft een impact op het geneesmiddelenverbruik.’

De acht geneesmiddelen die door het aannemen van een gezonde levensstijl niet of minder nodig zijn, kosten de ziekteverzekering 1,17 miljard euro. Dat is bijna de helft van het totale bedrag aan terugbetalingen voor in de apotheek verkochte geneesmiddelen.

Tabak is de belangrijkste oorzaak van chronisch obstructieve longziekte (COPD). Negentig procent van de patiënten die hiervoor met geneesmiddelen worden behandeld, zijn (ex-)rokers.

‘Zonder tabak zou het verbruik van geneesmiddelen voor behandeling van chronisch obstructieve longziekte gevoelig dalen’, aldus Van Gorp.

Daarnaast hebben ook geneesmiddelen die worden ingenomen voor diabetes type 2 sterk betrekking op de levensstijl van de verbruikers. In 80 procent van de gevallen houdt de ziekte namelijk verband met obesitas. CM wil, om het verbruik van geneesmiddelen die verband houden met onze levensstijl te doen dalen, ‘elk beleid in die richting steunen of hier zelf initiatief toe nemen’.

Partner Content