Deze 6 dingen hebben succesvolle mensen gemeen

22/09/14 om 19:05 - Bijgewerkt om 19:05

Welke kwaliteiten hebben succesvolle mensen met elkaar gemeen en ontbreken bij zij die minder in hun leven lijken te bereiken? Zes zaken die doorheen de geschiedenis essentiële elementen zijn gebleken in de levens van de toppers die de wereld bevolken.

Deze 6 dingen hebben succesvolle mensen gemeen

De weg naar succes. © istock photos

Mensen met succes en macht delen bepaalde kenmerken, net zoals wie het wat minder goed doet in het leven, die kenmerken ontbreekt. Professor aan Stanford, Jeffrey Pfeffer bestudeerde de kwaliteiten van beide groepen voor Time.com en kwam tot zes essentiële trekken voor een succesvol bestaan.

1. Energie en fysiek uithoudingsvermogen

Pfeffer schrijft op de nieuwssite dat wie veel wil bereiken, ook enorm veel moet werken. En om dat vol te houden, is energie nodig.

De mogelijkheid en bereidheid om vele uren te kloppen, kenmerkt heel wat machtige figuren, aldus Pfeffer. Energie en uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat men de concurrentie kan overtreffen. Het helpt ook om via puur hard werk, het beter te doen dan wie misschien intelligenter is. Daarnaast, zegt de professor, drijven die zaken de omgeving ertoe ook harder te werken.

2. Concentratie

Volgens Pfeffer is het belangrijk om vooruit te denken en beslissingen te nemen gebaseerd op vooropgestelde doelen.

De tip die Pfeffer meegeeft is om een carrière uit te bouwen binnen één industrie en binnen een of slechts enkele organisaties, omdat op die manier geen energie verspild wordt en de volledige aandacht naar een beperkt aantal problemen kan gaan. Dat helpt bij het uitbouwen van een machtsbasis en leidt uiteindelijk tot succes.

3. Empathie

Weten wat anderen willen en hoe men het best met hen kan communiceren, is heel belangrijk, vindt Pfeffer. Maar er is een verschil tussen het erkennen van iemands noden en het werkelijk vervullen ervan. Vooral het eerste is volgens de prof essentieel.

Om anderen te kunnen beïnvloeden, kan het handig zijn om hun interesses en gedrag te begrijpen, maar dat betekent niet dat er in het voordeel van die interesses gehandeld moet worden.

4. Flexibiliteit

Het voorgaande punt - het begrijpen van anderen - heeft weinig zin, als het niet wordt gebruikt om het eigen gedrag ook aan te passen. Flexibiliteit helpt om van koers te veranderen en een andere aanpak te proberen, in plaats van aan oude ondoeltreffende acties vast te houden.

Het helpt ook bij het vinden van bondgenoten, omdat snel kan worden ingespeeld op verschillende interesses en persoonlijkheden.

5. Conflict kunnen verdragen

Als u terugkrabbelt telkens het erop lijkt dat er ruzie zit aan te komen, zal u altijd de verliezende partij zijn, vindt Pfeffer. Omdat de nood aan macht enkel voortkomt uit onenigheid, is een van de belangrijke kenmerken die succesvolle mensen gemeenschappelijk hebben de bereidheid om in conflict te gaan. Enkel blijk geven dat men bereid is om voor een doel te strijden, kan al lonen, aldus de professor.

6. Ego opzij kunnen schuiven voor samenwerking

Niet assertief zijn is slecht, maar constante discussies zijn dat ook. In het dagelijkse leven zijn bondgenoten en allianties veel voordeliger. En daar kan iemands ego bij in de weg staan. Daarom is het volgens Pfeffer van belang om uw trots opzij te kunnen zetten en een gevecht te durven verliezen om de oorlog te winnen.

Lees meer over:

Onze partners