Deze 5 symptomen, zelden herkend, kunnen wijzen op een depressie

© Getty Images/iStockphoto

‘Het aantal Amerikanen dat zonder het te beseffen aan een depressie lijdt, stijgt’, blijkt uit een nieuw onderzoek. Deze vijf syptomen, nochtans karakteristiek voor een depressie, worden vaak niet herkend.

Dagelijks worden in België meer dan 800.000 dagdosissen antidepressiva verkocht. Dat is een stijging van 50 procent in vergelijking met 10 jaar geleden. Niet alleen in ons land kampen enorm veel mensen met een depressie, ook in de VS neemt het aantal depressieven toe, blijkt uit een recente studie van Jean Twenge. Deze professor komt tot een opvallende conclusie: ‘steeds vaker leiden mensen aan een depressie, zonder dat ze het zelf weten.’

Uit onderzoek uitgevoerd bij 6,9 miljoen Amerikaanse volwassenen en adolescenten blijkt dat de bevolking steeds vaker tekenen van depressie vertoont in vergelijking met een gelijkaardig onderzoek uitgevoerd in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

‘Steeds meer mensen worden behandeld voor een depressie’, zegt Jean Twenge de auteur van de studie. ‘Maar dat is deels te verklaren door het stilaan wegvallende stigma rond depressies. Mensen zijn sneller bereid te praten over hun probleem en hulp te zoeken.’

‘Opmerkelijker is dat het aantal Amerikanen dat aan een depressie lijdt zonder het te beseffen, stijgt’.

Deze 5 klassieke symptomen van een depressie kwamen veelvuldig voor bij de proefpersonen.

1. Geen honger

Mensen met een depressie vergeten enorm vaak te eten.

2. Moeite om in slaap te raken

Wanneer het bedtijd is, raakt u niet in slaap, terwijl u alle andere uren van de dag met moeite uw ogen kan openhouden. Deze boutade is enorm herkenbaar voor mensen met een depressie.

3. Gebrek aan concentratie

Typerend is dat mensen met een depressie zich moeilijker kunnen concentreren. Bovendien geraken ze snel geïrriteerd.

4. Rusteloos

Een hevige depressie kan samengaan met paniekaanvallen, compulsieve gedachten en gewoonten en een heleboel sociale fobieën. Mensen met een depressie moeten daarom op het hart worden gedrukt dat ze niet gek zijn. Wel dat ze aan een ziekte leiden en na verloop van tijd opnieuw beter kunnen worden.

5. Alles kost enorm veel moeite

Zelfs de kleinste dagelijkse taken, lijken plots een gigantische opgave. (AVE)

Bron: Spring.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content