Dermatologen waarschuwen voor tatoeages door zonnebrand

03/07/15 om 13:31 - Bijgewerkt om 13:31

Amerikaanse dermatologen waarschuwen voor een nieuwe 'trend' waarbij mensen hun huid opzettelijk laten bruinen (verbranden) in een specifiek patroon.

Op sociale media duiken opmerkelijke foto's op: mensen plaatsen foto's waarop zichtbaar is hoe hun huid gebruind (of verbrand) is in een specifiek patroon. 'Levensgevaarlijk', reageren dermatologen.

Om een patroon op het lichaam te krijgen smeren mensen enkel zonnecrème in de vorm van een figuur en laten ze de rest onbeschermd, schrijft TIME. Nadien plaatsen ze trots een foto op Twitter met tag #sunburnart.

'Zonnebrand is niet alleen pijnlijk, het is bovendien erg gevaarlijk', reageert Deborah S. Sarnoff van de Amerikaanse organisatie ter preventie van huidkanker. 'Zonnebrand veroorzaakt DNA- schade die leidt tot huidkanker.' Sarnoff raadt daarom aan om altijd bedekkende kledij te dragen in de zon en anders voldoende zonnecrème te smeren.

'Dit is absoluut dom', voegt dermatologe Auror Badia uit Florida daaraan toe. 'Elke keer je verbrandt, loop je meer risico op melanomen.' (AVE)

Lees meer over:

Onze partners