'Derdehands'-rook kan dodelijk zijn

06/02/14 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:05

Zelfs 'derdehands'-rook - die bijvoorbeeld blijft hangen in kleding - is schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Riverside universiteit van Californië (UCR).

'Derdehands'-rook kan dodelijk zijn

China heeft de grootste tabaksmarkt ter wereld. © Reuters

Roken vormt nog steeds een groot gevaar voor de gezondheid van zowel rokers als niet-rokers. Zogenaamde 'tweedehands'-rook (passief roken) is eigenlijk nog giftiger dan rook die je direct inhaleert. Nu blijkt uit een recente studie dat ook 'derdehands'-rook bijzonder schadelijk is.

Het gaat daarbij over de opstapeling van tweedehandsrook op objecten, waardoor die achtergebleven stoffen met de tijd nog giftiger worden. Derdehandsrook kan de gezondheid schaden van kinderen, mensen die met een roker samenleven en van wie in een omgeving waar gerookt wordt of ooit gerookt werd, werkt.

Hyperactief

Tijdens de studie werden muizen blootgesteld aan simulaties van situaties waarin ook mensen derdehandsrook zouden kunnen opnemen. Het experiment werd geleid door Manuela Martins-Green, professor in celbiologie aan de Riverside universiteit van Californië (UCR). Tabaksrestanten en stof werden in de muizenkooien aangebracht. Pas daarna werden de muizen erin vrijgelaten, zodat ze niet aan de eigenlijke rook werden blootgesteld.

Na het experiment werd aanzienlijke schade vastgesteld in de lever en longen van de proefdieren. Ook bleken wonden trager te genezen, vergelijkbaar met wat rokers ondervinden na een operatie. Bovendien werden de muizen hyperactief.

Gedragsproblemen bij kinderen

De schade aangebracht door derdehandsrook kan uiteindelijk zelfs leiden tot kanker, hartaandoeningen of astma. De hyperactiviteit die bij de muizen na blootstelling werd vastgesteld, doet vermoeden dat er een verband bestaat tussen kinderen die blootgesteld werden aan tweedehands- en derdehandsrook en daarbij bepaalde gedragsproblemen ontwikkelden. Zij zouden het risico lopen ernstigere neurologische aandoeningen te ontwikkelen bij langere blootstelling.

De studie vormt de basis voor volgende onderzoeken naar de toxiciteit van derdehandsrook en het effect ervan op de mens. Het onderzoek informeert over de invloed van passief roken op de gezondheid. Het aantal overlijdens te wijten aan passief roken, stijgt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog steeds met momenteel ongeveer 600.000 sterfgevallen per jaar.

Lees meer over:

Onze partners