De voor- en nadelen van prostaatkankerscreening

Medische screening © Istock

De Vlaamse Liga tegen Kanker vindt dat mannen zelf de keuze moeten maken of ze zich laten testen op prostaatkanker. Om hen te helpen stelde de liga een elektronische brochure samen.

Moet ik mij laten testen op prostaatkanker? Het is een vraag die veel mannen vanaf de leeftijd van 55 jaar zich stellen, ook zonder specifieke klachten. Om hen te helpen, liet de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) een elektronische brochure maken. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelde van zijn kant een brochure voor de arts samen.

Hoewel prostaatkanker bij Belgische mannen de vaakst vastgestelde kanker is, overlijdt minder dan 4 procent eraan. Bovendien hebben veel oudere mannen deze aandoening tot het einde van hun dagen, zonder dat te weten en zonder er enige hinder van te ondervinden, blijkt uit autopsieën. Zo hebben van de 80-plussers meer dan vier mannen op de tien prostaatkanker, zonder enig symptoom.

Nodeloos behandeld

Bij actieve opsporing waren deze mannen nodeloos behandeld geweest, met alle mogelijke hinderlijke bijwerkingen (incontinentie, …), leggen het KCE en de VLK in een persmededeling uit. Als een man toch om een screening vraagt, “is het de rol van de arts hem goed te informeren over de voor- en nadelen en de onzekerheden die er mee gepaard gaan, zodat hij een weloverwogen keuze kan maken”.

Het KCE werkte samen met de wetenschappelijke vereniging voor huisartsen Domus Medica (en haar Franstalige tegenhanger SSMG) een informatiedocument uit dat artsen helpt bij een consult. De patiënt zelf kan terecht op de website www.dekeuzemaken.be, ontwikkeld door het onderzoekscentrum LUCAS van de KU Leuven in samenspraak met Domus Medica en de Belgische Vereniging voor Urologie (BVU). (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content