De voor- en nadelen van borstkankerscreening

Borstkankerscreening © BELGA

Een borstkankerscreening omvat zowel voor- als nadelen. Om vrouwen bewust te laten kiezen heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een reeks ‘neutrale boodschappen’ opgelijst.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft “in verstaanbare taal” voor vrouwen een lijst gemaakt met de voor- en nadelen van borstkankerscreening. Dat meldt het KCE in een persbericht. Het centrum speelt het rapport door aan onder meer patiëntenverenigingen, ziekenhuizen en gynaecologen, maar wie dat wil kan het ook raadplegen op de website van het KCE.

“Zal ik een screeningsonderzoek van de borsten laten doen of niet? Verbetert dit mijn kansen op overleving? Zijn er ook nadelen aan de screening? Wat gebeurt er als er een afwijking wordt ontdekt?”

Leeftijdsgebonden

Om bewust te kunnen kiezen voor een screening, of niet, moet een vrouw vooraf duidelijk en volledig geïnformeerd worden over de voor- en nadelen en de gevolgen van screening. Het KCE stelde daarom een reeks “neutrale boodschappen” op voor vrouwen met een normaal risico op borstkanker. Het centrum probeerde daarbij de boodschap zo verstaanbaar mogelijk te maken voor alle vrouwen. In het rapport kunnen vrouwen per leeftijdscategorie zien wat de voor- en nadelen zijn van een screening.

Röntgenstralen

Een voordeel is dat door screening borstkanker vroeger kan worden ontdekt, waardoor de behandeling vroegtijdig wordt opgestart, wat dus meer kans op genezing inhoudt.

Een nadeel daarentegen is dat er bij screening ook “slapende borstkankers” worden ontdekt en behandeld, die anders niet ontdekt zouden worden. Bij vrouwen voor de menopauze kunnen bovendien röntgenstralen van de mammografie ook zelf borstkanker veroorzaken. Daarom raadt de overheid systematische screening van vrouwen tussen 40 en 49 jaar niet aan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content