De tandarts is ook bang voor u

25/10/14 om 08:40 - Bijgewerkt op 24/10/14 om 11:45

Een bezoek aan de tandarts is vaak vervelend, en voor sommigen zelfs een hele beproeving. Voor de tandarts zelf is dat soms ook het geval, want het beroep is niet zonder risico's. Opvallend: patiënten blijken voor vier op de tien tandartsen een bron van stress te zijn.

De tandarts is ook bang voor u

De patiënt blijkt een bron van stress te zijn voor 39% van de tandartsen © iStock

Zoals elke gezondheidswerker wordt ook de tandarts blootgesteld aan infectieziekten die door zijn patiënten kunnen worden overgedragen. Door de korte afstand tussen tandarts en patiënt worden bacteriën en virussen via speeksel, bloed en secreties uit neus en keel makkelijk van de ene op de andere overgedragen. Om infectieziekten zoals herpes, hepatitis, griep en zelfs tuberculose te vermijden is bescherming van handen, mond en ogen een must.

Verder veroorzaken de werkomstandigheden specifieke problemen ter hoogte van de wervelzuil, met soms herhaalde werkonbekwaamheid als gevolg, en in sommige gevallen zelfs een volledige stopzetting van de praktijk. De gehoorscherpte, visus, huid en longen worden evenmin gespaard.

Wie is bang voor wie?

Opvallend is wel dat de patiënt een bron van stress blijkt te zijn voor 39% van de tandartsen. Hier volgt de hit-parade: angstige patiënten (61%), patiënten met een algemene risicovolle aandoening (53%) en kinderen (20%). Andere bronnen van stress zijn faalangst (59%), accidenten tijdens de behandeling (57%), vrees om de patiënt pijn te doen (39%), hem te ontgoochelen en eventueel te verliezen (28%), bekommernis over een mogelijk juridisch proces van een ontevreden klant (11%). Over het algemeen zijn jongere tandartsen daarvoor het meest gevoelig.

C.M. (Artsenkrant)

Lees meer over:

Onze partners