De strijd tegen borstkanker boekt vooruitgang

© iStock

Liefst één Belgische vrouw op de negen krijgt met borstkanker te maken, mondjesmaat boekt de strijd vooruitgang.

Elk jaar worden er in België tienduizend nieuwe gevallen van borstkanker ontdekt. Liefst één Belgische vrouw op de negen krijgt met borstkanker te maken. Kankeronderzoeker François Fuks van de ULB en zijn collega’s beschrijven in The Journal of Clinical Investigation een nieuwe methode om de behandeling van borstkanker persoonlijker te maken. De tijd dat iedereen dezelfde standaardbehandeling kreeg, ligt achter ons.

De tijd dat iedereen dezelfde standaardbehandeling kreeg, ligt achter ons.

De onderzoekers ontdekten een ‘epigenetische handtekening’ van chemische stoffen op het DNA van cellen in borstkankergezwellen, die ze kunnen gebruiken om de ernst van een gezwel beter in te schatten. Er kan zo veel verschil zitten op de aard van een tumor dat hij bij de ene patiënt zware ziektebeelden veroorzaakt en bij de andere amper een verschil maakt. De behandeling hangt daarvan af. De epigenetische diagnose zou ook voor andere kankers gebruikt kunnen worden.

Een team rond oncologe Sarah-Maria Fendt van de Leuvense tak aan het VIB presenteert in Nature Communications een nieuw type stofwisseling dat door borstkankercellen wordt ingeschakeld om uit te zaaien naar andere organen. Bij een kwart van de borstkankerpatiënten komen uitzaaiingen voor. Meestal zijn die fataal.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat migrerende kankercellen gebruik maken van een energiesysteem op basis van de stof proline. Het afremmen van dat systeem verlaagt het aantal uitzaaiingen met 60 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content