‘De Iqos-sigaret van Philip Morris is geniaal én pervers’

IQOS-sigaret © Getty Images
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

De Amerikaanse tabaksreus Philip Morris probeert zijn nieuwe Iqos-sigaret aan de man te brengen als een gezonde manier van roken. Boerenbedrog, zegt Marc Michils van Kom op tegen Kanker.

Alvorens directeur te worden bij Kom op tegen Kanker leidde Marc Michils jarenlang de Belgische afdeling van het reclamebureau Saatchi & Saatchi. Als gewezen reclameman heeft hij ook wel enige bewondering voor de marketing van het Amerikaanse tabaksconcern Philip Morris. ‘Het is vanuit hun standpunt bekeken een geniale zet.’

Hoe bedoelt u?

Marc Michils: De nieuwe Iqos-sigaretten – Iqos staat voor: I Quit Ordinary Smoking – en de verpakking zien er bijzonder mooi uit. Philip Morris heeft duidelijk leentjebuur gespeeld bij de befaamde designers van Apple om het nieuwe product een hip imago te geven. Het is in zekere zin ook knap hoe het bedrijf de wereld probeert wijs te maken dat de nieuwe sigaret gezond is, terwijl het echte doel natuurlijk is om de dalende verkoop van de traditionele sigaret te compenseren en de winst op peil te houden.

Wij zullen minister van Volksgezondheid Maggie De Block vragen om de verkoop van de Iqos-sigaret te verbieden

Maar het is ook pervers?

Michils: Het is oude wijn in nieuwe zakken, om in de taal van genotsmiddelen te blijven. Jaren geleden hebben de tabaksfabrikanten ons hetzelfde al eens proberen wijs te maken met de zogenaamde light sigaretten. Die waren ook gezonder, volgens de industrie, maar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek veegde die stelling snel van tafel.

Is de Iqos-sigaret ongezond?

Michils: Ja, want bij het roken komen ook kankerverwekkende stoffen vrij. De uitstoot van die stoffen stemt grotendeels overeen met die uit de klassieke sigaret. Dat is bewezen door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Zijn ze ook verslavend?

Michils: Bij het roken van de Iqos komt nicotine vrij en nicotine blijft verslavend. De Iqos-sigaret is bovendien in enkele minuten opgerookt, waardoor je sneller de drang voelt om een volgende aan te steken.

Is de Iqos-sigaret schadelijker dan de e-sigaret?

Michils: Tabakologen stimuleren de e-sigaret omdat je zo de hoeveelheid nicotine langzaam kunt afbouwen. Het is een adequaat middel om mensen te helpen stoppen met roken. De Iqos-sigaret daarentegen, is een opstap naar de traditionele sigaret. Ze stimuleert de hang naar nicotine.

Kent u Derek Yach, de man die door Philip Morris in de arm is genomen om deze ‘heatsticks’ te verdedigen als een gezond alternatief?

Michils: Niet persoonlijk. Hij is een gewezen en erg omstreden directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zijn diensten eerder ook al aanbood bij Pepsi om frisdrank gezonder te maken. Ik vertrouw hem niet.

Zal Kom op tegen Kanker actie ondernemen als de nieuwe sigaret op de Belgische markt komt?

Michils: Samen met enkele collega’s in de gezondheidszorg gaan we aan federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vragen om de verkoop van de Iqos-sigaret te verbieden in ons land. Men vergeet weleens dat er elk jaar 15.000 Belgen overlijden als gevolg van tabaksgebruik. Wereldwijd gaat het zelfs om 7 miljoen mensen. Redenen genoeg om hier niet lichtvaardig mee om te springen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content