De Block: 'Frisdranktaks op suikervrije frisdranken volgend jaar al geschrapt'

12/10/15 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:25

De frisdranktaks geldt ook op suikervrije dranken. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat weten dat die wellicht volgend jaar al verdwijnt en opgaat in een groter gezondheidsplan.

De Block: 'Frisdranktaks op suikervrije frisdranken volgend jaar al geschrapt'

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

De frisdranktaks die de regering-Michel wil invoeren, zal wellicht geen enkel effect hebben op de gezondheid van de Belgen. 'Dit is puur economisch, goed nieuws voor de staatskas', zo reageerde gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) in De Ochtend op Radio 1. Dat ook lightdranken belast worden, vindt hij dan weer niet zo gek.

In het kader van de taxshift spraken coalitiepartners N-VA, MR, CD&V en Open VLD een taks af op frisdrank. Voorlopig gaat het om 1 eurocent per blikje van 33 cl en 3 cent per fles van 1 liter.

In de komende maanden wordt nagedacht over een ruimere toepassing waarbij ook andere soorten ongezonde voeding in het vizier kunnen komen.

Professor Annemans is echter niet onder de indruk. Om effect te hebben op ons gedrag - en dus op onze gezondheid - moet zo'n taks minstens tien à twintig procent bedragen en gecombineerd worden met subsidies voor gezonde producten en met duidelijk informatie over wat ongezond is en waarom. Daarvan is bij de frisdranktaks echter geen sprake.

'Ik denk dat het hier gewoon een fiscale maatregel is', aldus de gezondheidseconoom. 'Zoals het er nu uitziet, is deze taks zoals de accijnzen op sigaretten. Daarvan heeft men al jaren kunnen vaststellen dat er meer belastinginkomsten zijn, maar niet dat er een daling is van tabak en sigaretten.'

Lightdranken kunnen drang naar suiker verhogen

Dat de frisdranktaks ook geldt voor lightdranken, is voor Annemans dan weer minder gek dan het lijkt. Sommige studies tonen volgens hem aan dat ook lightproducten kunnen ingrijpen op ons suikermetabolisme en onze drang naar suiker kunnen verhogen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet aan Het Nieuwsblad echter weten dat het om een fiscale kwestie gaat. Volgend jaar wordt de taks voor suikerloze frisdrank wellicht weer geschrapt, luidt het in de krant.

Zij verdedigt zich voor die maatregel met het argument dat een opdeling technisch niet mogelijk was. 'We gaan alles nog verfijnen en het is zeker de bedoeling in de toekomst het onderscheid te maken', zei De Block op Radio 1.

Ze zegt dat de taks wellicht volgend jaar al verdwijnt, om plaats te ruimen voor een groter gezondheidsplan.

Onze partners