De Belg drinkt minder (maar nog steeds te veel)

België is en blijft een bierland, met 49 procent bierconsumptie. © Thinkstock

België is een bierland maar staat toch niet in de top tien van de landen waar het meest wordt gedronken. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wit-Rusland staat op de eerste plaats, ook al is hun alcoholbeleid strenger dan dat van België.

Met gemiddeld 17,5 liter alcohol per persoon per jaar, staat Wit-Rusland bovenaan de lijst van de landen met de hoogste alcoholconsumptie. België is nergens in de top tien te bespeuren en mag zelfs een lichte daling van de alcoholinname noteren. Toch drinken we nog steeds te veel in vergelijking met de rest van de wereld en moet ons land nog werken aan het aantal slachtoffers dat alcohol jaarlijks eist.

In 2005 dronk de Belg gemiddeld 12 liter alcohol per jaar en op vijf jaar tijd zakte dat getal naar 11 liter. Dat is een lichte daling die te vinden is in het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Mannen drinken meer dan vrouwen met respectievelijk 15 en 6,3 liter per persoon per jaar. Over het algemeen drinken we over een vijftigtal jaren heen minder bier en meer wijn maar België is en blijft een bierland, met 49 procent bierconsumptie en 36 procent wijnconsumptie.

Positief drinkpatroon

Ons land doet het alvast erg goed op vlak van het drinkpatroon. Op een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 het minste risico inhoudt en 5 het meeste, scoort België 1. Een goed drinkpatroon hanteren, wil zeggen dat de alcoholconsumptie voldoende wordt gespreid. Iemand drinkt dan op regelmatige basis eens iets, in plaats van te overdrijven in de hoeveelheid alcohol tijdens de zogenoemde piekmomenten zoals het weekend, zegt de website van Alcohol en Gezondheid.

Te veel sterftes door alcohol

Een werkpunt voor België is het aantal slachtoffers dat alcohol jaarlijks eist. In 2012 stierven volgens het WHO-rapport 19 op de 100.000 mensen ouder dan 15 in een verkeersongeval veroorzaakt door alcohol. Per 100.000 Belgen stierven er 20 aan de gevolgen van een leveraandoening waarbij alcohol eveneens aan de basis lag. Die sterftecijfers moeten omlaag, want ons land scoort 4 op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor het minst en 5 voor het meest aantal doden.

Wit-Rusland doet het wereldwijd het slechtst, met een stijging van 15,1 liter alcohol per persoon per jaar naar 17,5 liter op vijf jaar tijd. Sterke dranken zijn er het populairst en goed voor 47 procent van de totale alcoholconsumptie, een schril contrast met de 15 procent van België. Bier drinken de Wit-Russen dan weer minder (17%).

Wit-Rusland is strenger, maar scoort slechter

Opvallend is wel dat het alcoholbeleid in Wit-Rusland strenger is dan in België, maar het land over de hele lijn toch slechter scoort. De minimumleeftijd voor zowel bier, wijn als sterke drank in Wit-Rusland is achttien jaar, terwijl jongeren in België op hun zestien al wijn en bier mogen consumeren. Ook maakt Wit-Rusland gebruik van gezondheidswaarschuwingen op alcoholverpakkingen en doet België dat niet.

Toch sterven er in Wit-Rusland meer mensen door alcohol: in 2012 kwamen per 100.000 mensen 32 om het leven door verkeersongevallen en lieten 69 op de 100.000 mensen het leven door leverziektes. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft tot slot ook nog mee dat in 2012 wereldwijd 3,3 miljoen mensen stierven aan de gevolgen van alcohol. (KVW)

De top tien

1. Wit-Rusland – 17,5 liter

2. Republiek Moldavië – 16,8 liter

3. Litouwen – 15,4 liter

4. Rusland – 15,1 liter

5. Roemenië – 14,4 liter

6. Oekraïne – 13,9 liter

7. Andorra – 13,8 liter

8. Hongarije – 13,3 liter

9. Tsjechië en Slowakije – 13 liter

10. Portugal – 12,9 liter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content