De bankdirecteur weet het beter

08/01/13 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

We geven doorgaans beter financieel advies aan vreemdelingen dan aan familie.

De bankdirecteur weet het beter

De volgende keer dat u nog eens een gouden financiële tip van uw broer krijgt, bent u best op uw hoede. Want onderzoek gepubliceerd in de Public Library of Science ONE heeft aangetoond dat u beter niet blind vaart op de adviezen die u van naaste familie krijgt. Zelfs de beslissingen die u voor uzelf neemt, zijn weinig betrouwbaar.

Het inzicht volgde uit analyses van de manier waarop mensen omgaan met het gegeven dat het in sommige gevallen voordelig kan zijn een onmiddellijke beloning uit te stellen in afwachting van een grotere beloning wat verder weg in de tijd. Er wordt zelfs al gesuggereerd dat kleuters die goed zijn in het laten schieten van één snoepje als ze weten dat ze er enkele minuten later twee zullen krijgen, een veel bloeiender academische loopbaan zullen hebben dan kleuters die voor het onmiddellijke genot gaan.

Emotioneler

Uit testen blijkt dat mensen voor zichzelf en hun naaste familie veel gemakkelijker voor een snelle beloning gaan, en pas voor personen die ze niet goed kennen, rationeler gaan handelen en meer naar de lange termijn kijken.

In interactie met mensen waarmee we ons verbonden voelen, gaan we emotioneler reageren dan wanneer we met vreemdelingen (in de betekenis van: onbekenden) te maken krijgen. Misschien de volgende keer toch wat beter naar de bankdirecteur luisteren, hoe moeilijk dat in deze tijd van bankencrisis ook te aanvaarden valt. (DD)

Lees meer over:

Onze partners