De 10 meest voorkomende reisziektes

Een overzicht van de 10 meest voorkomende ziektes die je op je vakantie kan oplopen.

Niets is vervelender dan een ziekte op te lopen tijdens je vakantie. Je moet in een vreemde taal op bezoek bij een dokter en op zoek naar de geschikte medicijnen. Een overzicht van de 10 meest voorkomende ziektes die je pad kunnen kruisen.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree komt als reisziekte het meeste voor. Diarree wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende hygiëne of een onzorgvuldige omgang met voedsel en drinken. Je kan voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op diarree te verkleinen. Zo drink je best geen kraantjeswater en is het belangrijk om eieren en vlees voldoende te bakken en te koken. Als je toch diarree krijgt op reis, moet je voldoende water drinken om uitdroging te vermijden.

Luchtweginfectie

Een luchtweginfectie is de verzamelnaam voor alle infecties op de luchtwegen. Ontstekingen op de bovenste luchtwegen komen het meeste voor met bekende symptomen zoals keelpijn en een lopende neus. Lagere luchtweginfecties zoals een acute bronchitis of een longontsteking zijn veel ernstiger. Die laat je best behandelen door een arts.

Blaasontsteking Een blaasontsteking komt vooral voor bij vrouwelijke reizigers. Het is een zeer vervelende en pijnlijke ziekte.

Buiktyfus

Buiktyfus is een besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door bacteriën in besmet water of voedsel. Je kan je met een vaccinatie beschermen tegen de ziekte. Buiktyfus komt nog vaak voor in onder andere Noord- en Noordwest-Afrika, India en Peru.

Hepatitis A

Hepatitis A of geelzucht is een virus dat een ontsteking van de lever veroorzaakt. Je loopt het op door slechte hygiëne of door gebruik van water dat met het Hepatitis A-virus besmet is. Je kunt best voldoende hygiënische maatregelen nemen om je te beschermen tegen Hepatitis A of je laten vaccineren.

Hepatitis B Hepatitis B is nog ernstiger dan Hepatitis A. Het is een besmettelijke infectie van de lever die overgebracht wordt via speeksel, seksueel contact of besmet bloed. Vooral in landen met een slechte infrastructuur en hygiëne is de kans groot dat je Hepatitis B krijgt. Ook voor Hepatitis B kun je je vooraf laten vaccineren.

Cholera Cholera is een ernstige bacteriële infectie. De ziekte komt vooral voor in Azië, Afrika en Oost-Europa. Als je cholera oploopt, krijg je last van zeer ernstige buikloop. Vooral door een slechte hygiëne wordt de ziekte overgebracht.

Malaria

Malaria wordt overgebracht door een beet van een besmette mug. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. In sommige gevallen kan malaria zelfs dodelijk zijn als de ziekte niet behandeld wordt. In meer dan 100 landen in vooral Azië, Latijns-Amerika en Afrika loop je gevaar om malaria te krijgen. Er is geen vaccin tegen malaria maar je kunt wel maatregelen nemen om besmetting te voorkomen. Zo draag je best lange kledij om je te beschermen tegen muggenbeten en slaap je best onder een muskietennet.

Knokkelkoorts

Dengue of knokkelkoorts kun je vooral oplopen in Zuid- en Midden-Amerika, Azië en Oceanië. De ziekte wordt ook overgebracht door muggenbeten.

Chikunguny

De tropische ziekte Chikuguny komt vooral voor in de buurt van de Indische Oceaan. Door muggenbeten wordt de ziekte overgebracht. Het is wel geen dodelijk virus. De symptomen van Chikunguy zijn milde tot hoge koorts en spierpijn. Er bestaat nog geen vaccin voor de ziekte. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content