De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

31/05/15 om 13:15 - Bijgewerkt om 13:15

Nieuwe gerechten uitproberen doet iedereen graag. Maar volgens het maandblad Coné Nast Traveler zijn er tien lekkernijen die we maar beter links laten liggen als we ziekte of zelfs dood willen vermijden.

1. Rauwe cashewnoot

Het lijkt op het eerste gezicht gek dat dit onschuldige nootje de gezondheid kan schaden. In elke supermarkt vind je ze immers in de rekken. Die noten werden dan ook eerst gestoomd, om het irriterende urushiol uit de kern te verwijderen. De stof kan allergische reacties op de huid veroorzaken en in grote hoeveelheden zelfs fataal zijn. Gestoomde cashewnoten uit westerse supermarkten kunt u dus blijven consumeren.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© iStock

2. Vlierbes

Alweer zo'n verrassing. Vlierbessen worden immers vaak gebruikt in homeopathische middeltjes om wonden en verkoudheden te verzorgen. Maar de blaadjes, zaden en takjes bevatten een gif dat verwant is met cyanide. Het gif kan misselijkheid veroorzaken bij wie het inslikt. Sommige bessen zijn perfect eetbaar, maar onrijpe en rauwe bessen brengen diarree en beroertes met zich mee.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© iStock

3. Kogelvis

Een delicatesse die in Japan beter bekend is onder de naam 'fugu'. Bereidt de kok de vis verkeerd, dan stikken de gasten. De bereiding ervan wordt dan ook alleen toevertrouwd aan goed opgeleide chefs met jarenlange ervaring. De kogelvis bevat het dodelijke tetrodotoxine, dat 1.200 keer giftiger is dan cyanide. Wie het per ongeluk toch in de bloedsomloop krijgt, zal pas heel traag merken dat zijn centraal zenuwstelsel het laat afweten. Verlamming volgt onvermijdelijk.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© iStock

4. Maniok

Maniok of cassave is een tropische wortelknol die in Afrika, Azië en Zuid-Amerika groeit en gebruikt wordt in chips en taarten. Gedroogd en glutenvrij is het onder de naam tapioca ook bij ons populair. Het is de rauwe maniok die minder onschuldig is. Het giftige linamarine wordt door het lichaam omgezet in blauwzuur. Dus toch maar eerst grondig schillen en koken voor consumptie.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© iStock

5. Bloedkokkels

Het is onder meer in de Golf van Mexico en de Stille Oceaan dat deze aandoenlijke schelpjes geoogst worden. De tegillarca granosa of bloedkokkel is echter niet eetbaar, omdat het diertje virussen en bacteriën opneemt zoals hepatitis A, buiktyfus en dysenterie.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© iStock

6. Casu Marzu

Voor Sardiniërs is het een traditie en een afrodisiacum, anderen zien er niets anders in dan rotte kaas met maden. De kaas op basis van schapenmelk wordt buiten bewaard zodat vliegen binnenin hun eitjes kunnen leggen. De maden versnellen de fermentatie. Nog smakelijker: de larven overleven de reis door uw darmen en zijn ziekteverwekkend. De Europese Unie heeft deze 'delicatesse' verboden.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© Wikipedia

7. Afrikaanse stierkikker

Deze grote jongen die in het zuiden van Afrika leeft, bevat verschillende giftige stoffen. Bij jonge kikkers die nog niet gepaard hebben zou het gifgehalte nog hoger liggen. Velen houden hem gewoon als huisdier. En dat is maar goed ook, want de verkeerde delen van deze kikker opeten kan leiden tot nierfalen.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© iStock

8. Hákarl

IJslands voor 'gerijpte haai'. Het gaat eigenlijk om een rottende, sterk geurende haai uit Groenland zonder nier of urineleider. Dat betekent helaas dat alle afvalstoffen rechtstreeks gefilterd worden in de huid van het dier. Daarom moet de kok de haai eerst laten gisten en hem zes maanden laten drogen, voor hij ze opdient.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© Wikipedia

9. Aki

Een beet uit dit nationale fruit van Jamaica leidt meestal tot overvloedig overgeven. Het giftige hypoglycine kan de ongelukkige eter zelfs in een coma brengen of doden. De zwarte zaden zijn altijd giftig. Het gele vruchtvlees zou oké zijn als de rijpe vrucht opengebarsten is. Toch maar afblijven?

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© iStock

10. Sannakji

Deze baby-octopusjes worden levend in kleine stukjes gehakt. Dat lijkt het diertje weinig te deren, want zelfs zonder tentakels blijft het bewegen. Met wat sesamolie erop is de Koreaanse lekkernij in geen tijd klaar. Toch maar goed kauwen voor u doorslikt, want de zuignappen zijn nog actief en kleven zich vast in de mond en de keel en kunnen zo tot verstikking leiden.

De 10 gevaarlijkste voedingswaren ter wereld die we wel degelijk opeten

© iStock

(NC)

Onze partners