Dash tegen borstkanker

16/10/11 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Vergeet het waspoeder. Denk aan eten. Want de gezonde voedingsgewoonten die een verhoogde bloeddruk omlaag helpen brengen, lijken ook het risico op een type van borstkanker te verlagen.

Dash tegen borstkanker

DASH is een voedingspatroon dat in de Verenigde Staten al een 10 jaar gepromoot wordt vanwege zijn gunstige invloed op de bloeddruk. Het is het letterwoord voor "Dietary Approaches to Stop Hypertension".

Deze voeding legt veel nadruk op fruit, groenten, peulvruchten, noten en volle granen en beperkt de opname van zout, zoetigheden (geraffineerde suiker) en rood vlees.

Oestrogeen negatief

Uit een langlopende opvolging over 26 jaar van bijna 87.000 kankervrije verpleegkundigen bleek dat vrouwen die het DASH-dieet nauwkeurig volgden, een lager risico liepen op borstkanker dan andere vrouwen. De resultaten werden recent gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

Zij ontwikkelden minder oestrogeen negatieve borstkanker. Het voordeel bedroeg ongeveer 20%. De ontwikkeling van dit type van borstkanker wordt niet gestimuleerd via het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en het maakt bijna een kwart uit van alle gevallen van borstkanker.

Nurses' Health Studies Deze resultaten komen uit de Nurses' Health Studies, een van de grootste en langst lopende onderzoeken naar factoren die de gezondheid van vrouwen beïnvloeden. De eerste registraties startten in 1976 en werden nog uitgebreid in 1989. De informatie die aangeleverd werd door ongeveer 238.000 toegewijde verpleegkundigen heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd over gezondheid en ziekte.

Jan Etienne, Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners