Dagelijks borreltje vermindert risico op dementie

© Thinkstock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Dagelijks een biertje of borreltje, of beter nog een glaasje wijn, vermindert het risico op dementie.

Een analyse van 143 studies over de invloed van matige alcoholconsumptie op het cognitief functioneren, neemt de laatste twijfel weg: af en toe een glaasje vermindert het risico op dementie. Welk type alcoholische drank je nuttigt, speelt weinig rol: bier, wijn en sterke drank zijn alle heilzaam voor het brein, met een lichte voorkeur voor wijn. Op voorwaarde dat je als vrouw niet meer dan 1 glas per dag drinkt en als man maximum 2 glazen. Vanaf 3 glazen of meer per dag keert het effect namelijk om en neemt het risico op dementie toe.

Het tij keert

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van matige alcoholconsumptie op het brein startten in de late jaren 1970. In die tijd vond men ofwel geen ofwel een licht negatief effect van drinken op het mentale functioneren. In die tijd werd aangenomen dat hoe meer alcohol je consumeert, hoe slechter voor je brein, startend vanaf lichte consumptie. Pas vanaf 1998 keerde het tij: nieuwe studies over de impact van licht tot matig drinken rapporteerden plots een éénduidig gunstig effect van alcohol op het brein en zelfs een reductie van het risico op dementie. Volgens de auteurs van de meta-analyse is die discrepantie het gevolg van de wijze waarop de cognitieve functies geëvalueerd werden. In de periode 1970 – 1997 maakten onderzoekers gebruik van uiteenlopende en minder nauwkeurige neuropsychologische tests, terwijl vanaf 1998 de MMSE (mini mental-state examination) de gouden standaard werd in het wetenschappelijk onderzoek naar het cognitief functioneren.

Neurologische schade

De MMSE onderzoekt het mentaal functioneren door middel van een reeks van 11 vragen waarmee verschillende cognitiegebieden (oriëntatie, registratie, inschatting, aandacht, geheugen en taal) worden beoordeeld. Op die manier kan worden nagegaan hoe de hersenen functioneren en hoe groot eventuele neurologische schade is. De oorzaak van een eventuele stoornis kan niet worden vastgesteld, maar wel hoe ernstig de aantasting is. De MMSE heeft een grote diagnostische waarde bij onderzoek naar de werking van het brein en geeft een goed idee over hoe het gesteld is met de cognitieve functies.

Uniseks

Lichte tot matige alcoholconsumptie remt de afname van de cognitieve functies bij ouderen. Daardoor wordt dementie ietwat uitgesteld. Bij jonge mensen die af en toe een glaasje drinken, heeft alcohol geen invloed op de hersenwerking. De impact is dezelfde bij mannen en vrouwen, terwijl vrouwen er toch andere drinkgewoonten op na houden. Ze verkiezen wijn boven bier en drinken doorgaans minder in vergelijking met mannen.

Vergelijkbaar

Dat matige drinkers iets minder risico lopen op dementie dan geheelonthouders, mag voor die laatste geen reden zijn om te gaan drinken. Het gunstige effect blijft beperkt (relatief risico 0,77) en is vergelijkbaar met de gunstige invloed van andere factoren, waaronder een Mediterraan eetpatroon (veel groenten, fruit, granen, vis, olijfolie, wijn,..), een hoge opleiding, een actief-sportieve levensstijl en zelfs tuinieren. Naast een lager risico op dementie, heeft matige alcoholconsumptie ook een vergelijkbare gunstige invloed op hart en bloedvaten: het risico op een hartinfarct daalt lichtjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content