Cytomegalovirus: Verraderlijk 'griepje' bij zwangere vrouwen

11/07/12 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Het virus kan een invloed hebben op de groei en de ontwikkeling van de organen van de foetus. De ernst van de infectie en van de aantasting is groter wanneer CMV vroeg in de zwangerschap opduikt.

Het cytomegalovirus (CMV) is een virus dat de celkernen vergroot. Het kan lange tijd in het lichaam huizen zonder dat het wordt opgemerkt. De symptomen lijken op een griepje, met onder meer een verkoudheid, een loopneus en vermoeidheid. Zo komt het dat de huisarts er gemakkelijk aan voorbijgaat.

Het virus geeft alleen problemen bij zwangere vrouwen. Het kan een invloed hebben op de groei en de ontwikkeling van de organen van de foetus. De ernst van de infectie en van de aantasting is groter wanneer CMV vroeg in de zwangerschap opduikt, maar tot de laatste dag van de 9 maanden kunnen er afwijkingen door ontstaan. De voornaamste is aangeboren doofheid, meestal aan 1 kant. Verder kan het kind ook zwaar mentaal gehandicapt zijn.

Bij zwangere vrouwen wordt nagegaan of ze CMV actief uitscheiden in bloed en urine. Is dat het geval, dan wordt bekeken of het virus tot bij de baby is geraakt en dus in het vruchtwater kan teruggevonden worden. Die kans bedraagt ongeveer 4 op 10. Maar deze test kan pas gebeuren na 20 weken zwangerschap, om valse geruststelling te voorkomen.

Kleine kinderen doen het virus gemakkelijk op. Zij zijn niet zindelijk en steken alles in hun mond, en urine en speeksel zijn de voornaamste manieren van besmetting. In de kinderopvang en in kleuterklassen is de kans dus groot dat er CMV circuleert, maar ook in jonge gezinnen. De eigen kinderen op kleuterleeftijd van de zwangere vrouw vormen dus eigenlijk de grootste besmettingsbron door het close contact. Een behandeling van CMV tijdens de zwangerschap is er nog niet, maar er loopt een onderzoek naar. (TB) Het volledig artikel kan u nalezen in het julinummer van Bodytalk (nummer 70)

Lees meer over:

Onze partners