Cupuazú:de vervanger van chocolade

17/04/14 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:45

In Brazilië is men helemaal in de ban van cupuazú, een product dat naar chocolade smaakt, maar helemaal geen cacao bevat. Het kan dus als vervangingsmiddel worden gebruikt.

Cupuazú:de vervanger van chocolade

© Thinkstock

Cupuazú is geen kunstmatig product, integendeel zelfs. Het is net als cacao afkomstig van de Theobroma plantenfamilie en is dus puur natuur. Cupuazú zijn bonen van het zurige cupuazúfruit dat groeit in het Amazonewoud in Brazilië. Het verwerkingsproces is hetzelfde als bij chocolade, 80 procent van de bonen wordt gebruikt, zo schrijft The Guardian.

Géén chocolade

Vergis u niet: cupuazú is niet hetzelfde als cacao en is dan ook geen chocolade. De smaak is wel hetzelfde. Zij die denken dat ze met cupuazú een minder vette variant eten, hebben het mis. Het 'neefje' van cacao bevat namelijk meer natuurlijke vetten. Maar dat is niet slecht, aangezien natuurlijke vetten gezonde vetten zijn, en die heeft een mens ook nodig.

'Superfruit'

Er zijn nog meer gezondheidsvoordelen verbonden aan cupuazú. Het wordt ook wel eens het 'superfruit' genoemd omdat het elementen bevat van chocolade, maar ook van bananen, passievrucht, peer en ananas. Bovendien zit het vol antioxidanten zoals vitamine A en C. Het levert het lichaam ook ijzer en kalium.

Cupuazú zou helpen om de bloeddruk en de cholesterol te verlagen, gezondere haren te krijgen en de energie te verhogen. Omwille van de hoge dosis natuurlijk vetten, helpt het mogelijk ook bij het afvallen. Het eten van gezonde vetten zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer moeite moet doen om die af te breken, waardoor het de eigen lichaamsvetten mee afbreekt met gewichtsverlies als gevolg.

Experimenteren

Vandaag gebruiken vooral pralinemakers, koffiezaken en smoothiebars cupuazú als vervangingsmiddel van chocolade en om mee te experimenteren. Pralinemakers combineren het met boter, room en honing om een smaak van chocolade met een zurige toets te krijgen. Koffiezaken gebruiken de ruwe bonen om er nieuwe koffiesmaken mee te creëren en in smoothiebars voegt men het aan hun dranken toe om de smaak en de gezondheid van een smoothie te verbeteren. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners