CT-scan bij kankerpatiënten kan gevaarlijk zijn

Resultaten van CT-scan © Istock
Désirée De Poot

Scans genomen tijdens de follow-up bij kankerpatiënten, kunnen aan de basis liggen van een nieuwe, primaire kanker.

Patiënten die kanker hebben gehad, worden na het beëindigen van hun therapie nauwlettend gevolgd. Maar een Amerikaans onderzoek bij maar liefst 4.874 patiënten met een non-hodgkinlymfoom heeft aangetoond dat die scans tijdens de follow-up zelf weer aan de basis kunnen liggen van een nieuwe, primaire kanker.

Het onderzoek werd voorgesteld op het toonaangevende EHA-congres in juni. De onderzochte patiënten hadden allemaal een curatieve behandeling voor non-hodgkinlymfoom gekregen. Ze werden nauwlettend gevolgd om te kijken of hun kanker helemaal verdwenen was. Om dat na te gaan, werden ze onderworpen aan verscheidene CT-scans.

‘Dubbele’ dosis straling

Het viel de onderzoekers echter op dat heel wat patiënten die vaak een CT-scan hadden gekregen, nier-, maag- of leverkanker ontwikkelden. Die kankers situeerden zich telkens op de overlapzone van de scan van de thorax (borst) en de scan van het abdomen (buik). Op die plaats krijgt de patiënt immers een ‘dubbele’ dosis straling.

Uit verder onderzoek bleek dat de kans op de ontwikkeling van een nieuwe kanker in die regio twee keer hoger was bij patiënten die meer dan acht scans hadden gekregen, dan bij patiënten die deze scans niet hadden gehad.

Als kanttekening bij dit onderzoek moeten we er wel op wijzen dat het om patiënten ging die tussen januari 1997 en december 2010 behandeld waren. De laatste jaren is er veel meer alertheid naar stralingsdosissen en is de stralingsdosis van scanners gevoelig verminderd.

Bron: Belgian Oncology News. Kahl et al. 19th Congress of the European Hematology Association (EHA): Abstract BSSUB-3488. Gepresenteerd op 14 juni 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content