Chronische ziekten kosten EU miljarden per jaar

© Getty Images/iStockphoto

Chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker kosten jaarlijks het leven aan een half miljoen Europeanen tussen 15 en 64 jaar oud. Dat kost de landen van de Europese Unie jaarlijks zo’n 115 miljard euro, blijkt uit cijfers van de OESO.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceerde het rapport deze week in samenwerking met de Europese Commissie. De OESO stelt dat met een beter gezondheids- en preventiebeleid honderdduizenden levens en miljarden euro’s bespaard kunnen worden in Europa.

Ondanks ontmoedigingsmaatregelen rookt nog meer dan één op de vijf volwassenen in de EU dagelijks. Ook gaf meer dan één op de vijf volwassenen in de EU in 2014 aan minstens éénmaal per maand overmatig alcohol te drinken en één op de zes mensen was zwaarlijvig in 2014. Allemaal factoren die een negatieve invloed op de gezondheid hebben.

SDG’s

De druk van een slechte gezondheid op sociale zekerheidsuitkeringen is groot: gemiddeld wordt in de EU 1,7 procent van het bruto binnenlands product uitgegeven aan betaald ziekteverlof en andere ziektekostenuitkeringen. Dat is meer dan wat jaarlijks wordt uitgegeven aan werkloosheidsuitkeringen.

Meer investeringen in preventie en maatregelen die het eenvoudiger maken voor mensen met een handicap om te werken zouden aanzienlijke economische voordelen met zich meebrengen in de EU-landen, staat in het rapport. Dat zou ook bijdragen aan het derde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG): goede gezondheid en welzijn.

Hogere levensverwachting

Sinds 1990 is de levensverwachting in de EU-lidstaten met meer dan zes jaar gestegen, van 74,2 jaar naar 80,9 jaar in 2014. Tussen de landen bestaan echter grote verschillen. Gemiddeld leven mensen in West-Europese landen met de hoogste levensverwachting acht jaar langer dan mensen in Centraal- en Oost-Europese landen met de laagste levensverwachting.

Gemiddeld besteden lidstaten van de Europese Unie 9,9 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan gezondheidszorg. Duitsland, Zweden en Frankrijk gaan aan kop met 11 procent van het bbp, gevolgd door Nederland (10,8 procent), Denemarken (10,6 procent) en België (10,4 procent).

In Oost-Europese landen varieert het percentage tussen 5 en 6 procent. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content