Chocoladepil helpt mogelijk tegen hartziekten

19/03/14 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Zwarte chocolade is het onderwerp van vele studies die hartziekten willen helpen tegengaan. Bacteriën in de maag blijken nuttige stoffen uit de lekkernij te halen en ondertussen wordt gewerkt aan een chocoladepil die alle heilzame elementen bevat.

Chocoladepil helpt mogelijk tegen hartziekten

© Thinkstock

In grote hoeveelheden kan chocolade vol vetten en suikers tot zwaarlijvigheid of type-2-diabetes leiden: grote risicofactoren voor hartaanvallen. Maar de nieuwe studies focussen op de positieve elementen in de heerlijke chocoladerepen.

Zwarte chocolade 'gezond' maken

Bacteriën in onze maag, zoals bifidobacterium, doen zich tegoed aan de chocolade die we net naar binnen werkten en zetten die zo om in nuttige antioxidanten - polyphenolische componenten - die goed zijn voor het hart. Dat blijkt uit een studie van de Louisiana State University in de Verenigde Staten, gepubliceerd door de American Chemical Society. Fruit toevoegen aan de lekkere repen kan de fermentatie ervan in de ingewanden bevorderen, menen de wetenschappers.

De studie werd uitgevoerd op cacaopoeder. Maar zwarte chocolade zou volgens de wetenschappers dezelfde polyphenolen of antioxidanten bevatten.

Mars werkt aan chocoladepil

Ondertussen werken onderzoekers aan een chocoladepil tegen hartziekten. De pil moet alle nuttige stoffen bevatten die in zwarte chocolade zitten. De ongezonde vetten en suikers worden daarbij uitgesloten. Het onderzoek gaat uit van het Nationale hart-, long- en bloedinstituut in de VS in samenwerking met snoepproducent Mars - die we onder andere kennen van Snickers en M&M's.

De producent heeft namelijk een patent op een manier om een specifiek type componenten - de antioxidanten flavanolen - uit cacao te extraheren in een hoge concentratie. Die nuttige stoffen worden dan in capsules verwerkt.

Het onderzoek moet nagaan of bepaalde chocolade-ingrediënten een positief effect op de gezondheid kunnen hebben en hartaanvallen kunnen helpen voorkomen.

Flavanolen vernietigd in verwerkingsproces

Voor de studie zijn 18.000 proefpersonen nodig die gedurende vier jaar of placebopillen of chocoladepillen met de cacaoflavanolen zullen innemen. Noch de proefpersonen, noch de wetenschappers die het onderzoek zullen leiden, zullen tijdens het onderzoek weten wie welke pillen neemt.

Een chocoladepil die goed is voor het hart klinkt zeker aanlokkelijk. Maar ga niet te vroeg juichen: er is geen reden om tonnen chocolade te gaan verorberen, want die zit nog steeds in een mooi jasje van ongezonde suikers en vetten. Bovendien worden de in zwarte chocolade aanwezige flavanolen in het verwerkingsproces vernietigd, waardoor de kans heel klein is dat er gezonde repen in de snoepwinkel te vinden zullen zijn.

Lees meer over:

Onze partners