Chinese jeugd steeds dikker

Chinese jongen met overgewicht © Reuters

Obesitas blijft toenemen onder Chinese jongeren, blijkt uit een nationaal gezondheidsonderzoek. Vooral een gebrek aan lichaamsbeweging ligt aan de basis.

De Chinese jeugd is gemiddeld iets sterker en heeft iets meer uithoudingsvermogen dan vijf jaar geleden, blijkt uit het onderzoek bij 347.294 jongeren tussen 7 en 22 jaar oud. Maar tegelijk blijkt obesitas verder toe te nemen.

Van de jongens tussen 7 en 12 jaar in de steden kampt 18,17 procent met overgewicht, bij de meisjes is dat 9,71 procent.

Lichaamsbeweging

Volgens Ma Jun, directeur Kindergezondheid aan de Universiteit van Peking, heeft dat vooral te maken met een gebrek aan activiteit. ‘Los van de invloed van meer voedzaam eten en de levensstandaard, worden kinderen vooral dikker door een gebrek aan lichaamsbeweging’, zegt hij.

‘Hoewel een uur beweging verzekerd zou moeten zijn op school, nemen intensieve bijlessen het grootste deel van hun vrije tijd in na de schooluren.’

De Chinese overheid nam sinds het vorige onderzoek in 2010 al maatregelen om sport te stimuleren, maar die inspanningen bleken onvoldoende. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content