CD&V: ‘Bezoek aan huisarts mag niet meer dan 4 euro kosten’

© iStock

CD&V wil dat patiënten enkel nog remgeld betalen bij dokter

Een bezoek aan de huisarts mag straks niet meer dan 4 euro kosten. Tenminste, als het van regeringspartij CD&V afhangt. De patiënt betaalt dan enkel nog het remgeld, de dokter krijgt de rest later van het RIZIV. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

Sinds 2015 al kunnen zowat 2 miljoen Belgen gebruikmaken van de zogenaamde ‘derdebetalersregeling’. Het gaat om kansengroepen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming. Zij betalen bij de huisarts 1 euro in plaats van het volledige ereloon (25,50 euro). CD&V wil het systeem nu uitbreiden naar de hele bevolking. ‘Zo werken we de financiële drempel voor een bezoek aan de huisdokter weg’, zegt Kamerlid Nathalie Muylle in Het Laatste Nieuws. Voorwaarde is wel dat je een globaal medisch dossier hebt bij je huisarts. Anders moet je toch nog klevertjes blijven plakken en attesten opsturen naar het ziekenfonds.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageert weinig enthousiast. ‘De uitbreiding van de derdebetalersregeling staat niet in het regeerakkoord’, zegt ze. Ook Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) staat op de rem. ‘Er staan goede zaken in het voorstel, zoals het toeleiden van de patiënt naar de huisarts’, zei ze dinsdag in De Ochtend op Radio 1. ‘Maar dit moet kaderen in een groter akkoord. Zo moeten we ook het oneigenlijk gebruik van de spoed aanpakken.’

‘Gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar voor iedereen’

SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée is tevreden met het voorstel van CD&V. De Vlaamse socialisten vragen al een klein decennium om de invoering van zo’n veralgemeende derdebetalersregeling. ‘Patiënten zouden niet enkel bij de huisarts, maar ook bij specialisten en tandartsen enkel het remgeld moeten betalen. Zo wordt gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar voor iedereen’, zegt Jiroflée.

Goed dat de CDu0026V vandaag het geweer van schouder verandert.

Karin Jiroflu0026#xE9;e, SP.A

De SP.A pleit voor een eenvoudige veralgemening van de regeling. Dat betekent dat iedereen enkel nog het remgeld betaalt en dat de arts of specialist zijn ereloon rechtstreeks van de mutualiteit krijgt. ‘In tijden van digitalisering (MyCareNet e.a.) is het écht niet meer te verantwoorden dat patiënten het ereloon van hun zorgverstrekker voorschieten, los van het feit of het nu gaat om mensen met een verhoogde tegemoetkoming of niet’, vindt Jiroflée. ‘Ons voorstel tot veralgemening werd door de huidige meerderheid al meermaals weggewuifd. Blijkbaar houdt de regering van de nodige administratieve rompslomp: complex voor de patiënt én voor de arts. Goed dat de CD&V vandaag het geweer van schouder verandert. Ik hoop dat het meer is dan wat kieskoorts op de CD&V-banken. Ik zal hen in ieder geval uitnodigen om ons voorstel te steunen.’

Partner Content