Brussel: MIVB en Villo! worden gratis bij te veel fijnstof

© /

De Brusselse regering heeft onlangs een voorstel goedgekeurd om ‘noodmaatregelen’ in te voeren bij verhoogde concentraties van fijnstof in de lucht.

Concreet worden het openbaarvervoernetwerk MIVB en het deelfietsensysteem Villo! gratis als de informatiedrempel voor fijnstof gedurende twee opeenvolgende dagen overschreden wordt. Dat schrijven de kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique.

Auto’s krijgen ook extra snelheidsbeperkingen opgelegd: op wegen met een maximumsnelheid van 70 tot 90 kilometer per uur wordt dat 50 kilometer per uur, op de Brusselse Ring wordt dat 90 kilometer per uur. Verwarmen met hout wordt verboden, tenzij het de enige verwarmingsbron is voor een gezin.

De maatregelen treden in werking als de informatiedrempel voor fijnstof gedurende twee opeenvolgende dagen overschreden wordt. Dat is zo als het glijdende gemiddelde voor fijnstofconcentratie over 24 uur 51 tot 70 microgram per kubieke meter lucht bedraagt.

De Brusselse regering houdt bij de beoordeling van de luchtkwaliteit voortaan ook rekening met het ‘fijnere fijnstof’ PM 2,5.

Partner Content