Brits onderzoek: 'Kans dat obese personen succesvol vermageren is erg klein'

20/07/15 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:07

Britse wetenschappers waarschuwen dat de kans dat obese personen hun overgewicht definitief kwijtraken klein is. 'Eens te dik, altijd te dik', klinkt het.

Brits onderzoek: 'Kans dat obese personen succesvol vermageren is erg klein'

© Science Photo Library

De kans dat mensen met overgewicht hun kilo's kwijt raken is erg klein, dat concluderen Britse wetenschappers na een onderzoek bij 280.000 proefpersonen.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Wetenschappers van het King's College Londen namen zes jaar lang het gewicht van 280.000 Britten met overgewicht onder de loep. Wat bleek: slechts één op twaalf mannen slaagde erin 5 procent te vermageren. Bij de vrouwen was dat één op tien. Maar na vijf jaar waren bij 78 procent van de onderzochte personen de verloren kilo's er al weer terug aan. Ons lichaam is namelijk ingesteld om reserves op te bouwen voor periodes van schaarste. Die reserves geeft het niet graag af.

Volgens het onderzoek, dat verscheen in American Journal of Public Health, moet daarom in de eerste plaats vermeden worden dat mensen te dik worden. 'Eens een persoon te zwaar is, wordt het erg moeilijk om terug te keren naar een gezond gewicht', zegt onderzoekster Alison Fildes. 'Daarom zijn er dringend nieuwe behandelingen nodig die focussen op het stabiel houden van een gezond gewicht.' (AVE)

Lees meer over:

Onze partners